eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma

Elbukott a kábítószerek elleni harc

A kormányoknak világszerte dekriminalizálniuk kellene a kábítószerrel való kisebb visszaéléseket, mivel a jelenleg mérvadó tilalmi stratégia káros a közegészségre - hangsúlyozta jelentésében a The Lancet brit orvosi folyóirat és a Johns Hopkins Egyetem vezette, nemzetközi szakemberekből álló bizottság.

Portugália és Csehország évekkel ezelőtt dekriminalizálta a kisebb drogvétségeket. Példájuk azt mutatja, hogy a nem erőszakos visszaélések, vagyis a kábítószer-birtoklás és kis mennyiség értékesítésének dekriminalizációja egyértelmű közegészségügyi előnyökkel jár a jelentés szerint.

Az említett országok drogpolitikája költségcsökkenéshez vezetett és nem növelte a droghasználat problémáját - írták a szakemberek.

A kábítószerek tiltására, a használók bebörtönzésére és a drogkereskedelmet irányító kartellek elleni harcra épülő több évtizedes stratégiákat egyre több kritika éri az utóbbi években.

A jelentés szerzői bizonyítékokon alapuló megközelítést javasolnak, amely a kábítószerrel összefüggő erőszak és egészségi kockázatok - többek között a tűmegosztással terjedő HIV-fertőzés és hepatitisz - minimalizálásával törekszik a károk enyhítésére.

A szakértők konklúziója szerint a tiltásra és elnyomásra épülő kábítószer-ellenes stratégiák nem működnek. Mint fogalmaztak, a bizonyítékok azt sugallják, hogy ezek közvetett vagy közvetlen módon hozzájárulnak egyebek között a halálos kimenetelű erőszakos esetekhez, a fertőző betegségek terjedéséhez, a diszkriminációhoz és a túladagoláshoz.

Az ENSZ Közgyűlése - 1998 óta először - egy speciális ülésen fog tárgyalni világ drogproblémáiról április 19. és 21. között New Yorkban.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×