Elbukott a kábítószerek elleni harc

InfoRádió / MTI
2016. március 25. 13:39
A kormányoknak világszerte dekriminalizálniuk kellene a kábítószerrel való kisebb visszaéléseket, mivel a jelenleg mérvadó tilalmi stratégia káros a közegészségre - hangsúlyozta jelentésében a The Lancet brit orvosi folyóirat és a Johns Hopkins Egyetem vezette, nemzetközi szakemberekből álló bizottság.

Portugália és Csehország évekkel ezelőtt dekriminalizálta a kisebb drogvétségeket. Példájuk azt mutatja, hogy a nem erőszakos visszaélések, vagyis a kábítószer-birtoklás és kis mennyiség értékesítésének dekriminalizációja egyértelmű közegészségügyi előnyökkel jár a jelentés szerint.

Az említett országok drogpolitikája költségcsökkenéshez vezetett és nem növelte a droghasználat problémáját - írták a szakemberek.

A kábítószerek tiltására, a használók bebörtönzésére és a drogkereskedelmet irányító kartellek elleni harcra épülő több évtizedes stratégiákat egyre több kritika éri az utóbbi években.

A jelentés szerzői bizonyítékokon alapuló megközelítést javasolnak, amely a kábítószerrel összefüggő erőszak és egészségi kockázatok - többek között a tűmegosztással terjedő HIV-fertőzés és hepatitisz - minimalizálásával törekszik a károk enyhítésére.

A szakértők konklúziója szerint a tiltásra és elnyomásra épülő kábítószer-ellenes stratégiák nem működnek. Mint fogalmaztak, a bizonyítékok azt sugallják, hogy ezek közvetett vagy közvetlen módon hozzájárulnak egyebek között a halálos kimenetelű erőszakos esetekhez, a fertőző betegségek terjedéséhez, a diszkriminációhoz és a túladagoláshoz.

Az ENSZ Közgyűlése - 1998 óta először - egy speciális ülésen fog tárgyalni világ drogproblémáiról április 19. és 21. között New Yorkban.