Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megvan az ebola gyógyszere?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Meggyógyította az ebolavírussal fertőzött majmokat egy két fehérjéből álló új kísérleti gyógyszer, amelynek sikeres tesztjeiről a Science Translational Medicine című amerikai folyóiratban számoltak be a szakemberek.

A MIL77E nevű szert az ebolavírus elleni egyik legígéretesebb oltóanyagjelölt, a már embereknél is sikerrel alkalmazott ZMapp alapján állították elő. A ZMapp három fehérjéből áll, amelyek a vírus felületén megkapaszkodva gátolják a kór további fejlődését. Ennek a szernek az alkotóelemeit dohánycserjékben tenyésztik ki.

"A MIL77E nevű szerben található két monoklonális antitest, a 13C6 és a 2G4, hasonlóan működik mint a három monoklonális antitestet tartalmazó ZMapp-kezelés" - mondta a tanulmányt vezető Hsziangkuo Csiu, a kanadai közegészségügyi hivatal nemzeti mikrobiológiai laboratóriumának munkatársa.

A szakember szerint azért használtak csupán két monoklonális antitestet az új vakcina-koktélhoz, mert a harmadik alkotóelemet (4G7) nehéz előállítani és nincs is annyi hozama, mint a másik kettőnek, továbbá a kezelés költsége is csökkenne, amennyiben az új szer sikeresnek bizonyul.

A ZMapp-et az amerikai Mapp Biopharmaceutical Inc. gyártja, ám a szer három összetevőjéből kettőt eredetileg a kanadai laboratóriumban, a harmadikat pedig az amerikai hadsereg fertőző betegségekkel foglalkozó orvostudományi kutatóintézetében állították elő.

A mostani vizsgálat során Csiu és kínai kollégái módosított kínai törpehörcsög-petesejtekben állítottak elő 13C6 és 2G4 antitesteket, és az ezekből készített szer mind a három ebolás majmot meggyógyította a megfertőzésüket követő hármadik napra. Az ugyanezen alkotóelemek dohánycserjékben kitenyésztett változataiból készített szer azonban a háromból csak két majomnál volt hatásos.

"Ez az eredmény rendkívül izgalmas" - mondta Csiu, rámutatva, hogy a ZMapp csupán az ebolavírus zaire-i törzse ellen hatékony. A kutató szerint a MIL77E szert át lehet alakítani úgy, hogy az ebolavírus más törzsei ellen is hatásos legyen.

Az ebolavírus ellen jelenleg nincs jóváhagyott gyógyszer, sem oltóanyag.