Szabadság, szerelem, feleség

Infostart
2016. március 10. 16:05
A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-szalonjának rendezvényén azokra a hölgyekre emlékeznek, akik méltó társaivá váltak az 1848-as korszakalkotó, nagy történelmi időket formáló férfi hősöknek.

Milyen szerepet játszottak ezek az asszonyok férjeik oldalán 1848/49-ben? Elsősorban Petőfi Sándor, Batthyány Lajos és Kossuth Lajos hitveseinek alakját vizsgáljuk meg alaposabban, de érintjük még más, ismert személyiségek feleségeit is, többek között Jókainé, Damjanichné vagy a többi aradi özvegy sorsát felvillantva.

Ebből a különleges alkalomból előhozzuk a raktárból Kossuthné esküvői zsebkendőjét és Jókainé egyik ruhaderekát, de kiállítunk néhány eredeti fényképet a már idősödő Batthyánynéről vagy húgáról, az egykori szépségről, Zichy Karolináról, illetve a férje emlékét haláláig őrző Damjanichnéről és a korszak egyik legismertebb színésznőjéről, Jókainé Laborfalvi Rózáról.

Ajkay Alinka irodalomtörténésszel, a Szendrey-napló legújabb kiadásának szerkesztőjével, valamint Hernády Zsolt történésszel a múzeum történész-szakmuzeológusa, M. Lovas Krisztina beszélget majd.

További részletek: http://mnm.hu