Egyre több férfi küzd a meddőséggel

Infostart
2016. február 23. 14:47
Egyre több férfi küzd a meddőséggel, míg a meddő nők száma nem változott az elmúlt években - mondta az InfoRádiónak Õsapay György a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora a témában rendezett konferencia kapcsán. A meddőségi problémák elemzésével foglalkozó szakember szerint a meddőség kialakulásért nemcsak a stressz tehető felelőssé, hanem az öltözködés és az étkezés is.

"Magyarországon csak a hatvanas évekből vannak adatok, de napjainkra az látszik, hogy lineárisan csökken a férfiak spermiumszáma, mind Magyarországon, Európában és Amerikában. De valamilyen oknál fogva az európai spermiumszám csökkenése intenzívebb, mint az amerikai" - mondta Õsapay György, a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora az InfoRádiónak.

Hozzátette: a hazai népességfogyás ijesztő és ebben közrejátszik a spermiumszám csökkenése is.

"Manapság minden ötödik fiatal pár megtermékenyítési problémával küzd. Korábban úgy gondolták - és ezt az adatok is alátámasztották - , hogy fele-fele arányban felelősek a meddőségért a férfiak és a nők, azaz 40%-ban a férfiak, 40%-ban a nők és 20%-ban mindketten. A mai adatok szerint 60-70%-ban a férfiak a felelősek. A férfiak meddősége növekedett, míg a nőké nem változott. De összességében sajnos növekszik az úgynevezett lassan létrejövő megtermékenyülés gyakorisága" - fogalmazott az MTA nagydoktora.

Mint mondta, ennek oka az, hogy 5-10 évvel későbbre tolódott el a gyermekvállalás, de az öltözködés is felelőssé tehető, hiszen ma a férfiaknál elsősorban a szűk ruha, a szűk nadrág a divatos viselet.

"A fiatalokat ért munkahelyi, családi stressz is közrejátszik a meddőségben, a házasság ereje is gyengül, ez pedig nem adja meg azt a biztonságot, ami a reprodukcióhoz szükséges. Ezenkívül az étkezés minősége is fontos, gyakran hiányoznak a táplálkozásunkból vitaminok és nyomelemek" - véli Õsapay György.

Az MTA nagydoktora szerint a meddőségért régen mindig a nőket tették felelőssé, a férfiaknál csak a kilencvenes években került napirendre a kérdés.

"Még most is kevés férfi vallja be és ismeri el, ha fennáll a probléma. Ha egy fiatal párnál 1 évig nincsen fogamzás, akkor az orvos ajánlja, hogy a férfi is forduljon szakemberhez. Szerintem azonban előbb is érdemes elmenni, hiszen így nagyon sok fiatal pár elkerülné azt a stresszt, amely az 1 év során kialakul" - hangsúlyozta Õsapay György.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást