Először virágzik az orchideák királynője Bécsben

InfoRádió / MTI
2016. február 15. 23:34
A forró nyárnak köszönhetően először hozott virágot az "orchideák királynőjeként" számon tartott Grammatophyllum speciosum a Bécsi Egyetem botanikus kertjében - közölte hétfőn az intézmény.

A növény 2010 óta van a kertben, ez az első alkalom, hogy virágot hozott, éppen a Nemzetközi Orchidea- és Tillandsiakiállítás idejére, amely szombattól látogatható.

A szakértők szerint a 2015-ös forró nyár eredményeképpen alakult ki a növényen a jelenleg 1,5 méteres hajtás, amelyen 10 centiméteres virágok nőnek.

"Egy ilyen nagy hajtás kialakulását hosszú idő előzi meg, ami alatt optimálisnak kell lennie a feltételeknek" - mondta Manfred Speckmaier, a botanikus kert szakértője, a Bécsi Orchideatársaság elnöke.

A Grammatophyllum speciosum a legnagyobb és legnehezebb orchideafaj. Legnagyobb hajtásai öt méter hosszúak is lehetnek, virágzata a három métert is elérheti. A londoni Kristálypalota kiállításán 1851-ben bemutatták a faj egy példányát, amely két tonnát nyomott.

A Grammatophyllum nembe csak kevés faj tartozik, amelyek mindegyike a maláj vagy polinéziai térségben fordul elő. Bizonyos fajait orvosi célokra is használják, sőt szerelmi vágykeltőnek tartják.