eur:
392.49
usd:
365.97
bux:
66865.77
2024. április 25. csütörtök Márk

Kezdődik a Szabadegyetem-Szeged új szemesztere

Aczél Petrának a család és a párkapcsolatok médiabeli ábrázolásával foglalkozó előadásával kezdődik el szerda este a Szabadegyetem - Szeged programsorozat tizenhetedik szemesztere a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Tanulmányi és Információs Központjában - tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A széles nyilvánosságnak szóló, közérthető, ugyanakkor tudományos igényű előadások hagyománya az universitas kolozsvári gyökeréig visszavezethető, de Szent-Györgyi Albert rektorsága idején is népszerű volt. Az előadássorozatot jelenlegi nevén 2008 tavaszától szervezi meg az SZTE a Mindentudás Egyeteme Szeged programjainak folytatásaként.

A program szervezését irányító Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettes közölte, a tavaszi szemeszter előadóinak olyan szakembereket kértek föl, akik oktatóként, öregdiákként vagy az universitas partnereként kötődnek az intézményhez. A meghívott előadók példát mutathatnak az SZTE hallgatóinak az alkalmazott tudományok területén elért, de az egyetemi szférán túlmutató sikereikkel - tette hozzá.

Az érdeklődők a május elejéig tartó szemeszter előadásain hallhatnak majd a "sötét oldal" kémiájáról - a kábítószerek, dizájnerdrogok előállításáról -, a gyógyszertervezésről, a szegedi gumigyárban az elmúlt fél évszázadban végrehajtott fejlesztésekről, a modern patológiának az orvosi diagnosztikában betöltött szerepéről vagy a második generációs bioüzemanyagokról. A félév záróelőadását Trócsányi László igazságügyi miniszter, az egyetem professzora tartja majd Élet vagy túlélés a jogszabályok dzsungelében - egy világjelenség margójára címmel.

Az előadásokról felvétel készül, amelyek az egyetem honlapján is megtekinthetők.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×