eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Budapesti hallásjavító műtét Közép-Európában először

A budapesti Heim Pál Gyermekkórházban kerül sor a Közép-Európai térségben először az egy műtéti folyamat alatt történő speciális, kétoldali hallásjavító műtétre, az úgynevezett Baha implantációra. A Katona Gábor, fül-orr-gégész és audiológus professzor és csapata által elvégzett beavatkozás egy 8 éves, kétoldali, veleszületett nagyothallásban szenvedő miskolci kislányt fog jobb halláshoz segíteni. Az ilyen típusú, hallásjavító beavatkozások során Magyarországon eddig csupán az egyoldali ellátás valósult meg.

Karolina kétoldali hallójárat-elzáródással, nagyfokú-súlyos halláskárosodással született. Csecsemőkora óta vibrátoros hallókészüléket visel, ami azonban már nem nyújt számára megfelelő segítséget a hangok érzékeléséhez - olvasható a kórház közleményében. A műtétet követően, a Baha eszköz használatával jelentős, minőségi javulás várható számára a környezeti hangok, valamint a beszéd megértésében. A kislány olyan minőségben érzékelheti a körülötte lévő világ hangjait a jövőben, amilyenre korábban soha nem volt esélye.

A Baha műtéti eljárásról

A Baha (bone anchored hearing aid, azaz csontba ágyazott hallókészülék) a világon a legelső, nagy hagyományokkal rendelkező, csontba ágyazott, beültethető hallássegítő rendszer. A fogászati implantáció tapasztalatai adták svéd tudósoknak az ötletet a kifejlesztésére. A módszer egyre elterjedtebb a hagyományos fülsebészeti technikákkal nem, vagy csak nehezen megoldható halláscsökkenések rehabilitációjában. Alkalmazható a vezetéses vagy kevert típusú halláscsökkenés, illetve egyoldali siketség korrekciójára is.

A Baha implantátumok több mint 35 éve kötik össze az embereket a hallás világával, és napjainkra több, mint 120 000 hallásproblémával élő embernek segítenek teljes életet élni. A korábban csak nyugat európai országokban rendelkezésre álló Baha implantáció Magyarországon is egyre elterjedtebb módszerként kerül alkalmazásra. Nagy előrelépés, hogy az elmúlt években az egészségügyi államtitkárság és az OEP felismerte, és felkarolta a modern hallásjavító eszközökkel, műtéti úton történő hallásrehabilitáció és a habilitáció fontosságát.
A nemzetközi gyakorlatban már rutinszerűen alkalmazott eljárás az OEP támogatásának köszönhetően vált elérhetővé Magyarországon is.

Hogyan működik a Baha 4 Attract rendszer?

Bár sok általunk hallott hang a levegő közvetítésével jut el hozzánk (légvezetés), valójában igen sokszor a csontok rezgése útján hallunk (csontvezetés). Amikor az ép hallású emberek saját hangjukat hallják, az általuk ténylegesen hallott hangok nagy része csontvezetéssel jut el hozzájuk.

A külső és/vagy középfülben jelentkező problémák akadályozhatják, vagy teljesen meggátolhatják a hanghullámok eljutását a belső fülbe. Míg a hagyományos hallókészülékek ezeken a problémás területeken igyekeznek megfelelő mennyiségű hangot átjuttatni, addig a csontvezetéses implantátumok a test természetes hangtovábbítási képességét használják ki.

A műtéti eljárás során egy kis titánimplantátumot ültetnek be a fül mögötti csontba. Ehhez csatlakozik az implantátum teljesen bőr alá rejtett mágnese. A beszédprocesszor szintén egy mágnessel csatlakozik az implantátumhoz. A hang vibráció formájában jut el a beszédprocesszorból a mágneseken keresztül az implantátumba, amely aztán a csonton keresztül a vibrációt átadva stimulálja a belső fület. A belső Baha implantmágnes és a külső Baha beszédprocesszor-mágnes láthatatlan kapcsolódást biztosít az implantátum és a beszédprocesszor között.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×