eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megoldás a súlyos merevedési zavarokra

Õssejtbeültetés a hímvesszőbe megszüntetheti azokat a súlyos merevedési problémákat, amelyek egyes férfiaknál fellépnek prosztatarák után - derült ki francia kutatók által csütörtökön közzétett első biztató eredményekből.

A francia szakemberek prosztatarák után tucatnyi súlyos merevedési zavarban szenvedő betegnél végeztek őssejtbeültetést a hímvesszőbe. "Hat hónap után ezek a betegek jelentős javulásról számoltak be szexuális kapcsolatuk minőségét, a hímvessző merevedését és az erekciót illetően" - közölte a francia nemzeti egészségkutató és orvostudományi intézet (Inserm).

A prosztatarák miatt végzett sebészeti beavatkozásnak gyakori következménye a hímvessző véredényeinek és idegeinek károsodása nyomán fellépő impotencia, amely súlyos változásokat idéz elő a beteg életében, a férfiak önképében.

A créteil-i Henri-Mondor Egyetemi Kórház orvosai a betegek gerincvelőjéből nyert őssejtet juttattak be a páciensek hímvesszőjébe. Számos tanulmány már bizonyította, hogy a gerincvelőben lévő különböző típusú őssejtek képesek spontán átalakulni ugyanolyan testi sejtekké, amelyek a műtét során a hímvesszőben megsérültek - magyarázta közleményében az Inserm.

A visszafordíthatatlannak ítélt merevedési zavarokkal bajlódó betegeknél a mintegy két éven át tartó orvosi kezelés - viagra maximális dózisú adagolása és merevedést segítő pumpa alkalmazása - általában eredménytelennek bizonyul.

Az őssejtbeültetés után hat hónappal azonban a kutatók "jelentős javulást" tapasztaltak betegeik szexuális életét, az erekció minőségét és a merevedés időtartamát illetően.

Két beteg arról számolt be, hogy újra ugyanolyan normális merevedést tapasztalt gyógyszerszedés nélkül, mint a radikális sebészeti beavatkozás előtt - írták a kutatók.

"Ha ezen tanulmány eredményeit más klinikai kontrollpróbák is megerősítik, az őssejtterápia kibővítheti a kevésbé súlyos merevedési zavarok más formáinak kezelését is - vélte René Yiou professzor.

A francai szakemberek eredményeiket a European Urology szakfolyóiratban mutatták be.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×