eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Agresszív, ritka rákbetegséget kutattak magyar orvosok

Egy különös agresszív ráktípust, a mellkasi mezotelioma molekuláris kialakulását kutatták magyar biológusok, orvosok egy közelmúltban zárult alapkutatási projektben. Az eredményekről Tóvári József, az Országos Onkológiai Intézet kutatócsoportjának vezetője beszélt az InfoRádiónak.

"A kutatási projektünk egy KTIA kutatástechnológiai innovációs alap segítségével valósult meg és három intézet vett részt a konzorciumban. A vezető partner az ELTE biofizika tanszéke volt Czirok András vezetésével, a másik partner az Országos Korányi Intézet volt, ahol a tumorbiológiai osztály vett részt a munkában, Döme Balázs doktor vezetésével és az Országos Onkológiai Intézetből a mi kutatócsoportunk végezte a munkát" - mondta Tóvári József, az Országos Onkológiai Intézet kutatócsoportjának vezetője az InfoRádiónak.

Hozzátette: az összköltségvetés 170 millió forint körül alakult, és körülbelül 30-35 kutatót vontak be összesen a két év alatt. Hat új fiatal kutatói munkahely létesült és a kutatók szép számmal védték meg a doktori disszertációjukat.

"A mezotelióma egy mellhártyán kialakuló daganattípus, amely létezik a hashártyán és a szívhártyán is, de nagyrészt a mellüregre lokalizálódik. Keveset tudunk erről a daganatról, még nem gyakori, 250 eset van Magyarországon évente, de nagyon agresszív, két-három éven belül sajnos a betegek többségét elveszítjük a kezelések ellenére" - fogalmazott a kutatócsoport vezetője.

Mint mondta, azt próbálták megérteni új folyamatokat keresve, hogy melyek azok a molekulák és molekuláris események, amelyek ennek a speciális daganatnak a létrehozásában, fenntartásában és előrehaladásában részt vesznek. Ez ellen próbáltak terápiás lehetőségeket, fejlesztéseket keresni.

"Sikerült olyan molekulákat azonosítanunk, amelyek jól jellemezték a daganat előrehaladását. Illetve egy nagyon érdekes alapkutatási eredmény is kijött: a morfológiájuk, az alakjuk volt sajátos. Abban látunk lehetőséget, hogy ez később terápiás célpont lehet. Ha megakadályozzuk ennek a speciális formának a kialakulását, akkor valószínűleg könnyebben hozzáférhetnek a daganatellenes szerek is és jobb hatékonysággal tudják pusztítani a daganatsejteket" - hangsúlyozta Tóvári József.

A pénzből infrastrukturális fejlesztés is megvalósult.

"Az ELTE-n az automatizált mikroszkópos technikát tudták fejleszteni, a Korányi Intézetben a mikrobiológiai és sejtbiológiai kutatási hálózatukat, nálunk az Országos Onkológiai Intézetben pedig egy új altató berendezést, egy képalkotáshoz segítő rendszert tudtunk telepíteni a pályázat keretében" - számolt be az eredményekről Tóvári József.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×