Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Agresszív, ritka rákbetegséget kutattak magyar orvosok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy különös agresszív ráktípust, a mellkasi mezotelioma molekuláris kialakulását kutatták magyar biológusok, orvosok egy közelmúltban zárult alapkutatási projektben. Az eredményekről Tóvári József, az Országos Onkológiai Intézet kutatócsoportjának vezetője beszélt az InfoRádiónak.

"A kutatási projektünk egy KTIA kutatástechnológiai innovációs alap segítségével valósult meg és három intézet vett részt a konzorciumban. A vezető partner az ELTE biofizika tanszéke volt Czirok András vezetésével, a másik partner az Országos Korányi Intézet volt, ahol a tumorbiológiai osztály vett részt a munkában, Döme Balázs doktor vezetésével és az Országos Onkológiai Intézetből a mi kutatócsoportunk végezte a munkát" - mondta Tóvári József, az Országos Onkológiai Intézet kutatócsoportjának vezetője az InfoRádiónak.

Hozzátette: az összköltségvetés 170 millió forint körül alakult, és körülbelül 30-35 kutatót vontak be összesen a két év alatt. Hat új fiatal kutatói munkahely létesült és a kutatók szép számmal védték meg a doktori disszertációjukat.

"A mezotelióma egy mellhártyán kialakuló daganattípus, amely létezik a hashártyán és a szívhártyán is, de nagyrészt a mellüregre lokalizálódik. Keveset tudunk erről a daganatról, még nem gyakori, 250 eset van Magyarországon évente, de nagyon agresszív, két-három éven belül sajnos a betegek többségét elveszítjük a kezelések ellenére" - fogalmazott a kutatócsoport vezetője.

Mint mondta, azt próbálták megérteni új folyamatokat keresve, hogy melyek azok a molekulák és molekuláris események, amelyek ennek a speciális daganatnak a létrehozásában, fenntartásában és előrehaladásában részt vesznek. Ez ellen próbáltak terápiás lehetőségeket, fejlesztéseket keresni.

"Sikerült olyan molekulákat azonosítanunk, amelyek jól jellemezték a daganat előrehaladását. Illetve egy nagyon érdekes alapkutatási eredmény is kijött: a morfológiájuk, az alakjuk volt sajátos. Abban látunk lehetőséget, hogy ez később terápiás célpont lehet. Ha megakadályozzuk ennek a speciális formának a kialakulását, akkor valószínűleg könnyebben hozzáférhetnek a daganatellenes szerek is és jobb hatékonysággal tudják pusztítani a daganatsejteket" - hangsúlyozta Tóvári József.

A pénzből infrastrukturális fejlesztés is megvalósult.

"Az ELTE-n az automatizált mikroszkópos technikát tudták fejleszteni, a Korányi Intézetben a mikrobiológiai és sejtbiológiai kutatási hálózatukat, nálunk az Országos Onkológiai Intézetben pedig egy új altató berendezést, egy képalkotáshoz segítő rendszert tudtunk telepíteni a pályázat keretében" - számolt be az eredményekről Tóvári József.

Hanganyag: Fehér Anna Magda