Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elhunyt a mesterségesintelligencia-kutatás úttörője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elhunyt 88 éves korában Marvin Minsky, a mesterségesintelligencia-kutatás úttörője, a Massachusettsi Műegyetem (MIT) legendás mesterségesintelligencia-laboratóriumának társalapítója.

A tudós halálának hírét az egyetem jelentette be, közleményük szerint Minsky agyvérzés következtében hunyt el vasárnap egy bostoni kórházban. Minsky úgy tekintett az emberi agyra, mint egy gépezetre, amelynek működését tanulmányozni lehet, és reprodukálható egy számítógépen.

A zseniális tudós kutatásai és találmányai vezettek el olyan intelligens gépek megalkotásához, mint a sakkmesteri szinten játszó sakkozógépek, az autót építő robotok, a DNS-t elemző programok, a szoftverek, amelyek élethű dinoszauruszokat, robbanásokat, földönkívüli világokat teremtenek a filmekhez.

Minsky "segített megalkotni a mesterséges intelligencia vízióját, ahogy ma ismerjük" - mondta el Daniela Rus, az MIT laborjának igazgatója.

A tudós a második világháborúban a haditengerészetnél szolgált, majd matematikából szerzett diplomát a Harvard és a Princeton Egyetemen. Az MIT Számítógép-tudományi és Mesterségesintelligencia-laboratóriumát 1959-ben alapította.

Szakértelmét a 2001 Űrodüsszeia című kultfilmben is igénybe vették: tanácsadója volt Stanley Kubrick 1968-ban készült sci-fijének, amelyben a HAL 9000 számítógép az űrhajósok ellen fordul. Minsky a produkciót "a legfantasztikusabb mozinak" nevezte, amelyet valaha látott.

Az 1927-ben New Yorkban született tudósra gyerekkorában nagy hatással voltak Jules Verne és H.G. Wells művei. Bach stílusában zenét is komponált.