eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elhunyt a mesterségesintelligencia-kutatás úttörője

Elhunyt 88 éves korában Marvin Minsky, a mesterségesintelligencia-kutatás úttörője, a Massachusettsi Műegyetem (MIT) legendás mesterségesintelligencia-laboratóriumának társalapítója.

A tudós halálának hírét az egyetem jelentette be, közleményük szerint Minsky agyvérzés következtében hunyt el vasárnap egy bostoni kórházban. Minsky úgy tekintett az emberi agyra, mint egy gépezetre, amelynek működését tanulmányozni lehet, és reprodukálható egy számítógépen.

A zseniális tudós kutatásai és találmányai vezettek el olyan intelligens gépek megalkotásához, mint a sakkmesteri szinten játszó sakkozógépek, az autót építő robotok, a DNS-t elemző programok, a szoftverek, amelyek élethű dinoszauruszokat, robbanásokat, földönkívüli világokat teremtenek a filmekhez.

Minsky "segített megalkotni a mesterséges intelligencia vízióját, ahogy ma ismerjük" - mondta el Daniela Rus, az MIT laborjának igazgatója.

A tudós a második világháborúban a haditengerészetnél szolgált, majd matematikából szerzett diplomát a Harvard és a Princeton Egyetemen. Az MIT Számítógép-tudományi és Mesterségesintelligencia-laboratóriumát 1959-ben alapította.

Szakértelmét a 2001 Űrodüsszeia című kultfilmben is igénybe vették: tanácsadója volt Stanley Kubrick 1968-ban készült sci-fijének, amelyben a HAL 9000 számítógép az űrhajósok ellen fordul. Minsky a produkciót "a legfantasztikusabb mozinak" nevezte, amelyet valaha látott.

Az 1927-ben New Yorkban született tudósra gyerekkorában nagy hatással voltak Jules Verne és H.G. Wells művei. Bach stílusában zenét is komponált.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×