eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Német katonák maradványai kerülhettek elő a Vértesben

Vélhetően német katonák maradványai és nagy mennyiségben veszélyes robbanóanyagok is előkerültek a héten a Vértesben.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: csütörtökön a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal Háborús Kegyeleti Igazgatóság szakértői a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség magyarországi képviselője bevonásával tűzszerész és rendőri biztosítás mellett helyszíni feltárást végeztek Kőhányáspuszta térségében, erdei környezetben.

A munkálatok megkezdése előtt a Magyar Honvédség tűzszerészei mentesítették a területet. Három kézigránátot, illetve nagy mennyiségű lőszert szállítottak el - tette hozzá a HM, kiemelve: ez az eset ismételten rávilágít arra a veszélyre, hogy több mint hetven évvel a háborús események után a föld még mindig nagy mennyiségben rejthet veszélyes robbanóanyagokat.

A hivatalos feltárás során megállapították, hogy korábban a temetési helyet részlegesen megbolygatták, a csontmaradványokat és tárgyi leleteket elmozdították, majd később visszahelyezték. A sírt emiatt eredeti állapotában nem lehetett rekonstruálni. Az előkerült leletek alapján azt feltételezik, hogy az adott helyszínen német katonákat temettek el. A csontmaradványokat és a tárgyi leletek további vizsgálatok elvégzése céljából a budaörsi német-magyar katonatemetőbe szállították - írták.

Kitértek arra, hogy a "hősi temetési helyek jogállását és védelmét nemzetközi egyezmények és hazai jogszabályok biztosítják, a feltárás engedélyköteles tevékenység, melynek megszegése jogkövetkezményeket von maga után". A HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal vizsgálatot folytat az ügyben, annak eredményéről a tárca később ad tájékoztatást - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×