eur:
394.19
usd:
369.08
bux:
65618.17
2024. április 23. kedd Béla

Hamarosan igazolhatják Einstein gravitációs hullámait

Áttörés várható az asztrofizikában, hamarosan mérésekkel igazolhatják Albert Einstein általános relativitás elméletének egyetlen eddig még nem bizonyított tételét, a gravitációs hullámok létezését. A gravitációs hullámok érzékelhetővé tehetik a fényt elnyelő, így szemmel nem látható fekete lyukakat is. A kutatásról Frei Zsolt asztrofizikus, az MTA doktora, az ELTE Fizikai Intézetének tanára és annak a magyar kutatócsoportnak a vezetője beszélt az InfoRádiónak, amely az amerikai LIGO gravitációhullám detektor munkájában vesz részt.

"Amikor a görbült teret próbálják közérthetően illusztrálni, akkor egy gumihálóba szoktak egy súlygolyót belerakni, és a gumiháló behajlásával mutatják meg, hogyan görbül a tér az égitestek körül. Én azt szoktam mondani, hogy ha megrázom ezt a gumihálót, és abban egy hullám tovaterjed, körülbelül ilyen lehet a gravitációs hullám" - mondta Frei Zsolt asztrofizikus az InfoRádiónak.

Hozzátette: úgy kell elképzelni, hogy ha két fekete lyuk egymás körül nagyon gyorsan kering, akkor ez a két nehéz súly és a gyors mozgás hullámokat kelt ebben a gumihálóban.

"Einstein pontosan száz éve, 1915-ben tette közzé az általános relativitáselméletét, és abban nagyon sok mindent megjósolt. Megjósolta azt is, hogy lehetnek ilyen hullámok a tér hálójában. A gravitációs hullámok talán a legfontosabb és legutolsó mérföldkő lenne, ami a kísérleti bizonyításból még hiányzik" - fogalmazott az asztrofizikus.

Mint mondta, obszervatóriumokban igyekeznek kimutatni ezeket a gravitációs hullámokat.

"Szaknyelven interferométereknek nevezzük ezeket a gravitációs hullám detektorokat. Úgy kell elképzelni, hogy van két egymásra merőleges nagyon hosszú kar, aminek a hosszát mérem, mert ha áthalad rajtuk a gravitációs hullám, akkor az egyik megrövidül, a térben merőleges irányban álló másik kar pedig meghosszabbodik. Az interferométer a fény interferenciáján alapul, tehát lézersugár szaladgál a karokban oda-vissza, és ha az egyik kar meghosszabbodik, a másik pedig megrövidül, akkor változik ez az interferencia jelenség" - elemezte a jelenséget az MTA doktora.

Frei Zsolt elmondta, hogy Amerikában, Louisiana és Washington államban van két ilyen interferométer, ezek 3000 kilométerre működnek egymástól, pontosan azért, mert olyan pici jelenséget szeretnének kimutatni, amiről csak akkor hihető el, hogy kozmikus eredetűek és sikerült őket ténylegesen kimutatni, ha a két egymástól 3000 kilométerre lévő detektor egyszerre ugyanazt a jelet veszi.

"Hiszen ezek annyira érzékeny berendezések, hogy azt is megérzik, ha több száz kilométerre kicsap egy hullám a tengerpartra" - hangsúlyozta.

Hozzáfűzte: rendkívül nehezek ezek a mérések, de hasznos fejlemény lenne az asztrofizika számára, ha észlelnék a jelenséget, hiszen a segítségével megfigyelhetnék a fekete lyukakat.

"A fekete lyuk azért fekete lyuk, mert nem látszik. Annyira erős a gravitációja, hogy még a fotonok sem tudják elhagyni, tehát nem látható. Az, hogy milyen sűrűn, és hol fordulnak elő ilyen fekete lyuk-összeolvadások, fontos lenne tudni az asztrofizikában."

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagy amplitudóval leng ki a forint

Nagy amplitudóval leng ki a forint

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×