eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kincsek egy ezeréves kínai teherhajó maradványaiban

Több mint 14 ezer relikviát találtak abban az ősi kínai teherhajóban, amelyet a Délkínai-tengerben találtak 30 méter mélyen még 2007-ben.

Az ősi tárgyak többsége porcelán termék, edények, tálak, kancsók, tányérok, amelyeket az akkor ismert kínai porcelánműhelyek állítottak elő - közölte Liu Cseng-csi, Kuangcso tartomány régészeti és kulturális ereklyék intézetének helyettes vezetője.

Január 5-ig a gazdag leletből a régészek feltártak még több száz arany, ezüst és réztárgyat, valamint mintegy 17 ezer darab rézérmét.

A nagyon jó állapotban fennmaradt hajó a korai Déli Song-dinasztia (1127-1279) idején épült. Maradványai 22 méter szélesek és kilenc méter hosszúak.

Liu elmondta, hogy néhány ereklyén még most is rajta van származásuk helyének és a készítő cégnek a neve, ami jól tükrözi a dinasztia idején virágzó gazdaságot, kereskedelmet.

Találtak a hajón személyes tárgyakat, karkötőket, gyűrűket és nyakláncokat is, ami azt mutatja, hogy a teherhajó fedélzetén kereskedők és utasok is tartózkodtak, amikor elsüllyedt - tette hozzá.

A hajó teljes feltárását még az idén befejezik a kínai régészek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×