eur:
393.37
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

A DNS fehérjéivel gyógyíthatják a rákot

A DNS valódi kémiai összetételét csak limitált módon ismerik a kutatók, nem tisztázott teljesen a DNS önjavító működésének biokémiai háttere sem. A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen azt vizsgálják, hogyan lehet személyre szabott kezelésben részesíteni a rákbetegeket a DNS-javító fehérjék célzott elpusztításával - mondta az InfoRádiónak Vértessy Beátát, az MTA doktora.

"Ha tönkretesszük a ráksejteknek azokat a mechanizmusait, amelyekkel a DNS-t továbbra is javítani tudják, akkor el tudjuk érni a ráksejtek elpusztítását" - mondta Vértessy Beáta, az MTA doktora.

Hozzátette: számos különböző fehérje lényeges szerepet játszik a DNS-hibák kijavításában és ezeket a fehérjéket csoportokba oszthatjuk, attól függően, hogy kémiailag milyen jellegű a hiba, más és más fehérjecsoportok fognak részt venni a javításban.

"Tehát ha azokat a fehérjéket támadjuk a ráksejtekben, amelyek a DNS-hibák kijavításáért felelősek, akkor a ráksejtek el fognak pusztulni. Ez nem csak teória vagy alapkutatási ötlet, hiszen számos olyan, a gyógyászatban már elterjedt és használt terápia létezik, amikor a gyógyszerek ezeket a DNS-javító mechanizmusokat támadják" - fogalmazott az MTA doktora.

Mint elmondta, a mai kemoterápiákban is sok olyan gyógyszer létezik, amelyek ezen az elven működnek. Ezeknek a gyógyszereknek azonban sajnos súlyos mellékhatásaik is vannak. A mellékhatások egy része abból származik, hogy különböző módon reagálunk a gyógyszerekre.

Ha sikerülne megállapítanunk, hogy a különféle betegségtípusok és ráktípusok, illetve az adott egyénnek a ráksejtjei valóban jól reagálnak erre a kezelésre, akkor egy személyre szabott terápiát tudnánk megvalósítani.

"Bár még messze van a gyakorlati megvalósítástól, de annak a felfedező kutatásnak a célja, amellyel a mi laborunk foglalkozik, az, hogy sikerüljön megállapítanunk, az egyes páciensek vajon jól reagálnak-e egy adott terápiára vagy nem" - fogalmazott Vértessy Beáta.

"Erre dolgoztunk ki egy eljárást, ami alapkutatási szinten már készen van, annak kimutatására, hogy az adott sejtben, az adott DNS-hiba valóban megfigyelhető-e. Ezzel jól lehetne mérni, hogy az adott terápia a betegekben mennyire hatékony és mennyire károsítja valóban a DNS-t" - tette hozzá az MTA doktora.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×