eur:
392.71
usd:
366.09
bux:
66785.71
2024. április 25. csütörtök Márk

Elfogadták a zárónyilatkozatot a Tudomány világfórumán

A Tudomány világfóruma (World Science Forum, WSF) vasárnapi záróülésén Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia, egyben a WSF Irányító Testületének elnöke ismertette a fórum zárónyilatkozatát. A dokumentum fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy annak különös jelentőséget ad a közelgő párizsi klímacsúcs.

Az Akadémia honlapján olvasható összegzés szerint a küldöttek által elfogadott deklaráció hat pontban foglalja össze a döntéshozók és a tudományos közösség számára megfogalmazott ajánlásokat. A kiemelt pontok közé a fenntartható fejlődés új útjai, a klímamegállapodás, a katasztrófák kockázatainak csökkentése, a tudomány hatása a politikára, a fejlődő világ támogatása és a kiegyensúlyozott tudományos befektetések kerültek.

A nyilatkozat preambuluma aláhúzza, hogy a világ előtt álló kihívásokra csak a tudomány, a társadalom, valamint a kormányzatok közötti együttműködéssel lehet megoldásokat találni.

Az Akadémia honlapján elérhető dokumentumban a WSF az új, fenntartható fejlődési útvonalakra áttérés mellett támogatásáról biztosítja az éghajlatváltozásról szóló megállapodást, és arra szólítja fel a november végén kezdődő párizsi klímacsúcs résztvevőit, hogy minél szélesebb és hatékonyabb együttműködésre törekedjenek a tárgyalásokon. Mint fogalmaz, a fenntartható fejlődéshez vezető utat tudományos megfontolásokra kell alapozni.

A rendelkezésre álló tudományos ismeretek alapján csak egységes globális cselekvéssel és a tudományos eredményekre építő politikákkal lehet megoldást találni arra, miként tudjuk a felmelegedés ütemét 2 Celsius-fokon belül tartani - áll a szövegben.

A nyilatkozatban a fórum résztvevői lépéseket sürgetnek a katasztrófák kockázatának csökkentése érdekében, és mély meggyőződésüknek adnak hangot, hogy a megalapozott, független tudományos tanácsok nagyban emelik a politikai döntéshozatal minőségét.

A hatpontos anyag nemzetközi együttműködést szorgalmaz annak érdekében, hogy a kutatásban és az újításban tartós eredmények születhessenek, illetve a fejlődő világ kutatói számára a kapacitások és lehetőségek nőjenek.

A dokumentum a tudomány kiegyensúlyozott támogatására és a tudás társadalmi célokra fordítására is kitér.

A WSF zárónyilatkozatában a küldöttek arra szólították fel a párizsi klímacsúcs résztvevőit, hogy minél szélesebb és hatékonyabb együttműködésre törekedjenek a tárgyalásokon.

A szombaton zárult World Science Forum olyan tanácskozás, amelyen a tudomány képviselői összetett szempontrendszer szerint folytathatnak párbeszédet a döntéshozókkal. Az idei budapesti WSF-en száznál is több országból mintegy nyolcszáz kutató, politikai döntéshozó, civil szakértő és tudományos újságíró vett részt. A következő - immár nyolcadik - Tudomány világfórumát 2017-ben Jordániában rendezik.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×