Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kannibál lehetett a Tyrannosaurus rex a harapásnyomai alapján

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Saját rokonait is felfalhatta a gigászi Tyrannosaurus rex (T. rex) - következtettek amerikai kutatók egy ősi csonton talált harapásnyomokból.

Wyoming államban, a kövületekben gazdag Lance geológiai formációban folyó ásatásokon talált a kaliforniai Loma Linda-i Egyetem paleontológusa, Matthew McLain és kutatócsoportja egy mindkét végén törött csontot.

"A csont tele volt igen mély rovátkákkal" - idézte McLaint az Amerikai Geológiai Társaság közleménye. A mintegy 66 millió éves csontkövültet a kutatók a társaság szombati baltimore-i éves gyűlésén kívánják bemutatni.

A rovátkák többsége a csontra merőlegesen fut, ahogy az ember lerágcsálja a húst a csirkecsontról. Egy rovátka a csont szélén azonban párhuzamos mintát mutat, a ragadozó tehát harapáskor oldalra rántotta a fejét. A theropodákra, vagyis a hüllőmedencéjű dinoszauruszok két lábon járó csoportjára, köztük a T. rexre is jellemző csipkézett fogazat hagyta maga után ezeket a nyomokat a tudósok szerint.

McLain meggyőződése, hogy csak T. rex lehetett az ősi csontmaradvány harapdálója. A régió egyetlen más állatának sem voltak ilyen óriási fogai - hangoztatta a paleontológus. Azt nem tudják, hogy a dínó csak elpusztult fajtársait falta föl, vagy előtte maga végzett velük.

Néhány hónappal ezelőtt brit kutatók a T. rex egy rokona, a Daspletosaurus, az "ijesztő gyík" egy koponyacsont-kövületén talált harapásnyomokból következtettek arra, hogy a gigászok gyakran küzdöttek egymással és feltehetően fel is falták az azonos fajhoz tartozó egyedeket - írták a PeerJ szaklapban.

A New Haven-i Yale Egyetem tudósai egy másik T. rex harapásnyomait vizsgálták meg, a PLoS One tudományos lapban megjelent tanulmányukban ennek alapján feltételezik, hogy a Tyrannosaurus kannibál lehetett.