Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Öngyilkosságba hajszolja a bébikorallokat a napfényvédők egyik összetevője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bébikorallokat öngyilkosságba kergeti, a felnőtt példányokat súlyosan károsítja a napfényvédő termékek egyik gyakori összetevője, amely világszerte hozzájárul a korallzátonyok pusztulásához - derül ki egy új kutatásból.

Az Archives of Environmental Contamination and Toxicology című folyóiratban közölt tanulmány szerint az UV-sugarakat kiszűrő oxybenzon a turisták körében népszerű korallzátonyoknál, elsősorban Hawaii és a Karib-szigetek környékén fordul elő a legnagyobb koncentrációban.

A nemzetközi kutatócsapatot vezető Craig Downs, a virginiai Haereticus Environmental Laboratory tudományos szervezet munkatársa szerint az eredmények magyarázatot adnak rá, hogy a tudósok miért nem találnak bébikorallokat az üdülőhelyekhez közeli korallzátonyoknál.

A világszerte mintegy 3500 fényvédőmárkában megtalálható oxybenzon megváltoztatja a korallok DNS-ét, jóval hajlamosabbá téve őket az akár halálos kimenetelű korallfehéredésre és endokrinromboló anyagként viselkedve, arra készteti a bébikorallokat, hogy saját vázukba befalazva magukat, elpusztuljanak. Évente 6-14 ezer tonnányi napfényvédő termék kerül a koralltelepek környékén a vizekbe és a készítmények jelentős része oxybenzon-tartalmú.

Az Environmental Working Group elnevezésű csoport már korábban arra figyelmeztetett, hogy az oxybenzon felszívódhat a bőrbe és hormonális, valamint sejtkárosodást is okozhat.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint ugyanakkor nincsenek arra vonatkozó adatok, hogy az oxybenzon egészségre káros anyag lenne, és mint hangsúlyozta, ez a napfényvédő termékek azon kevés összetevőjének egyike, amely hatékony védelmet nyújt a bőrnek a káros UVA és UVB-sugarak ellen.