eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Környezeti mérgek közvetlen hatásának csaknem százmillióan vannak kitéve a világon

A legkárosabb környezeti mérgek, mint az ólom, a higany és a hat vegyértékű króm a világon mintegy 95 millió ember egészségét veszélyeztetik közvetlenül környezetvédő szervezetek szerdán bemutatott jelentése szerint.

A genfi székhelyű Green Cross és a New York-i központú Pure Earth környezeti mérgekre vonatkozó 2015-ös jelentése szerint az ólom a világ legpusztítóbb környezeti mérge, az alacsony és közepes jövedelemmel rendelkező országokban mintegy 26 millióan vannak kitéve a nehézfém közvetlen hatásának.

A legkárosabb mérgek közé tartozik az ólom mellett a higany, a hat vegyértékű króm, a radionuklidok, a növényvédőszerek és a kadmium.

A higanyt gyakran szénerőművek választják ki, több ipari termékben, például hőmérőkben és energiatakarékos lámpákban használják. Hat vegyértékű króm van a cserzett bőrben és a nemesacélból készült főzőedényekben. Radionuklidok szabadulnak fel például az urán, valamint az orvostechnikában a radiológiai termékek lebontásakor. Növényvédőszereket elsősorban a mezőgazdaságban vetnek be, a kadmium pedig a trágyázószerek előállításakor keletkezik.

A fertőző betegségekkel, mint például az AIDS-szel, a tuberkulózissal és a maláriával szemben a környezeti mérgek által okozott megbetegedések problémájának jelentősége még meglehetősen alábecsült - mondta David Hanrahan, a Pure Earth munkatársa. A fejlődő és a feltörekvő országokban 2012-ben becslések szerint nyolcmillióan haltak meg szennyezett levegő, fertőzött víz vagy föld miatt. Összehasonlításként: az AIDS áldozatainak száma évente mintegy 1,5 millió, a maláriában és tuberkulózisban elhunytak száma egymillió alatt van.

A tanulmány elkészítéséhez 49 ország, köztük India, Oroszország, Mexikó és Indonézia környezeti terheltségét vizsgálták, európai uniós ország nem szerepel a jelentésben.

A Pure Earth a fejlődő országokban kialakult életveszélyes környezetvédelmi problémák megoldásáért száll síkra. A Green Cross többek között az ipari és katonai katasztrófák okozta károk orvoslásával foglalkozik.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×