eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Több száz éves sziklafaragványokkal nyitott a kínai Tacu múzeuma

Csaknem 1000, világörökséggé minősített több száz éves sziklafaragvánnyal nyitotta meg kapuit a délnyugat-kínai Csungking városhoz tartozó Tacu település múzeuma - közölte a helyi média.

A múzeum, amely 6500 négyzetméteren terül el, digitális és multimédiás eszközök felhasználásával bemutatja a sziklarajzok rekonstruált történetét, valamint az úgynevezett "örökségvédelmi erőfeszítéseket", amelyek között szerepel például az ezerkarú Csiensou Kuanjin bódhiszattva szobrának helyreállítása.

A Déli Szung-dinasztia (1127-1276) idején, vagyis körülbelül 800 éve alkotott mű helyreállítása 7 éven át tartott, az idén végeztek vele. Az évszázadok során színei megfakultak, a helyenként borításként használt aranyfólia lepergett róla, repedések keletkeztek rajta, 2007-ben egyik ujjának egy darabja is levált.

Tacuban, illetve környékén az első alkotások 647-ben születtek a hegyoldali sziklákon, majd intenzíven a 11. és a 13. század közepe között a Nan-hegy oldalában kitűnő technikával szebbnél szebb szobrok tízezrei készültek. A szakértők fontosnak tartják, hogy e helyen a buddhizmus, a taoizmus és a konfucianizmus képviselőit egyaránt megjelenítették.

Összesen több mint 50 ezer különálló sziklafaragás maradt fenn a környező barlangokban. 1999-ben az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO felvette őket a világörökségi listájára.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×