A szegedi lézerközpont újabb berendezésének tervezéséről írtak alá megállapodást

InfoRádió / MTI
2015. október 14. 17:21
A szegedi lézerközpont (ELI-ALPS - Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) újabb berendezése, egy attoszekundumos forrás tervezéséről írt alá megállapodást az ELI-HU Nonprofit Kft. és a francia Laboratoire d'Optique Appliquée (LOA) szerdán a csongrádi megyeszékhelyen - tájékoztatta a tudományos nagyberuházást irányító cég az MTI-t.

A közlemény szerint a nyalábvonalak tervezésére szóló szerződés értéke mintegy 152 ezer euró, több mint 47 millió forint. A projekt teljes költsége 387 ezer euró, mintegy 120 millió forint.

Osvay Károly, az ELI-ALPS kutatási technológiai igazgatója kifejtette, hogy a francia intézet egy másodlagos forrás nyalábvonalát tervezi meg. A megépítést és beüzemelést 2016 tavaszától kezdve együtt végezik a szegedi kutatóközpont munkatársai a francia szakemberekkel.

Stefan Haessler, az LOA kutatási és fejlesztési vezetője közölte, hogy az elmúlt öt évben a Laboratoire d'Optique Appliqueé úttörő eredményeket ért el a kilohertzes ismétlési frekvenciájú plazmatükör alapú attoszekundumos impulzusforrások technológiájában. Ezek az eredmények az extrém körülmények közötti lézerplazma kölcsönhatások tanulmányozása mellett a második generációs nagy intenzitású attoszekundumos impulzusok hasznosításában is kifejezetten ígéretesek. A szegedi lézeres kutatóközponttal közös projek a lézervezérlők új osztályát teremti meg.

Az ELI-ALPS projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai, orvosi és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

A kutatóközpont kialakításának első fázisa 36,998 milliárd forintos, második fázisa 40,052 milliárd forintos támogatásból valósul, melynek 85 százalékát az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.