eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyar kutatók cikke a Nature-ben

Mindegy, hogy emlős, madár, hüllő vagy kétéltű: a hímek és nőstények aránya a populációban függ az ivari kromoszómák típusától - mutatta ki az a magyar kutatók vezetésével végzett vizsgálat, amely gerinces fajok ivararányát elemezte. Az izgalmas eredményeket a Nature közölte.

A hím és nőstény egyedek aránya a populációk egyik legalapvetőbb tulajdonsága. Ahogyan az emberi társadalmakban a párszerzésre fordított erőforrások mértéke, a válások és a nemi erőszak gyakorisága függ a férfiak és nők arányától, hasonlóképpen az állatok szociális viselkedésében is kulcsszerepe van a felnőttkori ivararánynak - olvasható az MTA honlapján.

"Akár közeli rokonságban álló fajok között is jelentősen különbözhet a jellemző ivararány, azonban ennek okai máig sem tisztázottak" - fogalmazott Bókony Veronika, a kutatás résztvevője, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet tudományos főmunkatársa, az MTA Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport tagja. A projekt elindítói - Székely Tamás, a University of Bath professzora és Liker András, az MTA doktora, a Pannon Egyetem egyetemi tanára - korábbi közös vizsgálataik alapján vetették fel, hogy az egyik lehetséges magyarázat a nemek közötti genetikai különbségekben rejlik. Gerinces állatoknál az egyedek nemét többnyire az ivari kromoszómák határozzák meg: például a legtöbb emlős és számos kétéltű- és hüllőfaj esetében a nőstényeknek két egyforma (XX), a hímeknek két különböző (XY) ivari kromoszómájuk van. Más fajok, például a madarak és a kígyók esetében a helyzet fordított: a hím egyedek két egyforma (ZZ), a nőstények pedig két eltérő (ZW) ivari kromoszómával rendelkeznek.

A kutatás keretében, amelynek jelentős részét Pipoly Ivett, a Pannon Egyetem Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskolájának PhD-hallgatója végezte, 344 emlős-, madár-, hüllő- és kétéltűfaj ivararányáról és ivari kromoszómáik típusáról gyűjtöttek adatokat, majd ezeket olyan összehasonlító módszerekkel elemezték, amelyek figyelembe veszik a fajok közötti rokonsági kapcsolatokat is. Az átfogó vizsgálat kimutatta, hogy az XY típusú ivari kromoszómákkal rendelkező fajok természetes populációiban a felnőtt hímek jóval kisebb arányban fordulnak elő (átlagosan 43%-ban), mint a ZW típusú fajok esetében (átlagosan 55%-ban).

Többféle genetikai mechanizmus is felelőssé tehető ezért a különbségért. Az egyik lehetőség, hogy az ivari kromoszómákon megjelenő káros recesszív mutációkkal szemben a két eltérő ivari kromoszómával rendelkező egyedek, tehát például a hím emlősök és a nőstény madarak védtelenebbek, mivel náluk az X, illetve a Z kromoszómák génjei csak egy példányban vannak jelen, így a káros mutációk hatását nem kompenzálhatja a másik kromoszómán jelen lévő, megfelelően működő génváltozat. Az ilyen mutációk csökkenthetik az XY hímek és ZW nőstények túlélési esélyét, végső soron pedig a populációkban megfigyelhető arányukat. Ugyanakkor Mark Kirkpatrick, a University of Texas professzora szerint - aki a kutatás keretében a jelenség genetikai modellezését végezte - több más hipotézis is elképzelhető, amelyek tesztelése további izgalmas vizsgálatokra ad lehetőséget. "Az ivararányra vonatkozó eredmények azonban mindenképpen hozzájárulnak az állatok szaporodási rendszereit és demográfiai viszonyait alakító tényezők megértéséhez‟ - magyarázta Bókony Veronika.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×