Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oltásellenességről, iszlámról, migrációról is szó lesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az oltásellenességről, az iszlámról, a menekültválságról, a homeopátiáról is szó lesz a Magyar Tudomány Ünnepe kiemelt ismeretterjesztő előadásain, amelyekre csütörtöktől lehet regisztrálni.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közleményében hangsúlyozta, 2015-ben megújul a tudomány ünnepe, a november 3-án kezdődő, közel egy hónapos országos rendezvénysorozattal a korábbi évekhez képest jóval több laikus érdeklődőt szeretnének elérni.

"A ránk zúduló információáradatban nehéz eligazodni, nehéz megkülönböztetni a hiteles információkat a megbízhatatlan vélekedésektől. Felismerjük-e a helyes döntések alapjául szolgáló megbízható tudás határait? A tudomány ünnepén az Akadémia közös gondolkodásra hívja a társadalmat" - közölte Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese.

A programsorozat idei mottója: "A tudomány evolúciója - a valós és a virtuális világok." Miként fejlődnek és finomodnak a tudomány módszerei? Mi tekinthető hiteles tudományos eredménynek, és mi tartozik az áltudományok világába? Az idei rendezvénysorozat főként e kérdések köré szerveződik, és ehhez kapcsolódik a programsorozat nyitóelőadása is, amelyet Lovász László, az MTA elnöke tart november 9-én Szegeden a valódi tudomány és az áltudományok közti határokról.

A tudomány ünnepének programjában több száz rendezvény szerepel országszerte, emellett a Magyar Tudományos Akadémia idén 150 éves székházában a korábbi kettő helyett kilenc nagyobb ismeretterjesztő előadást tartanak. Az érdeklődők megismerhetik a tudomány közérthető álláspontját olyan kérdésekről, amelyek mostanában mindenkit foglalkoztatnak. Szó lesz többek között Magyarország népességének várható alakulásáról, a migrációról, az iszlám és a nyugati világ kapcsolatáról, az élelmiszer-biztonságról, a védőoltásokhoz való viszonyról.

"Könnyedebb" téma az 5G-s mobilhálózatok jövője vagy az, hogy miért állunk antikopernikuszi fordulat előtt a biológiában.

Emellett még számos érdekes tudományos rendezvénynek ad otthont az MTA székháza. Az orvosi tudományok osztálya minikonferenciát szervez a placebóhatásról, ahol terítékre kerül a homeopátia, a történészek pedig a Horthy-korszak szellemi életében lényeges szerepet játszó konzervatív társadalomtudósok politikai válaszútjával foglalkoznak, két előadáson is szó lesz Hóman Bálintról.

Bemutatkozik a nagyközönségnek az MTA közel félszáz intézetből álló kutatóhálózata, ahol folyamatosan nemzetközi szintű eredmények születnek. Az érdeklődők országszerte interaktív laborlátogatásokon, előadásokon, bemutatókon vehetnek részt.

Gazdag a vidéki és a határon túli programkínálat is: Debrecenben a digitális nemzedékekről, Pécsett a klímaváltozás hazai erdőkre gyakorolt hatásairól, a határon túl, Kolozsváron pedig az Erdélyi Fejedelemség korának társadalmi és gazdasági viszonyairól hallhatnak előadást az érdeklődők. Miskolcon a Fény Nemzetközi Éve jegyében a fénnyel kapcsolatos ismereteink bővüléséről, Szegeden a fogorvostudomány új fejlődési irányairól, Veszprémben pedig az Európai Unióban tapasztalt foglalkoztatási problémákról is szó lesz.

Mint Barnabás Beáta elmondta, a tudományünnep programjai lehetőséget teremtenek arra is, hogy megismertessék a fiatalokkal a legújabb kutatási eredményeket, és vonzóvá tegyék számukra a kutatói pályát. Ezért a diákoknak külön előadásokat szerveznek.

Megszólítják a gazdaság szereplőit, a nagyvállalatokat is. "Erre alkalmat ad A tudomány megrendelői című program, amelynek keretében arra szeretnénk ráirányítani a figyelmet, hogyan kapcsolódnak össze a jelenben és a közeljövőben a kutatási szempontok a felhasználói igényekkel" - mondta az MTA főtitkárhelyettese.

A székházban rendezett előadások november 10-én kezdődnek, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Részletes program és regisztrációs lehetőség a tudomanyunnep.hu oldalon.