Megdöbbentő felfedezés a kerékpározók fejsérüléseiről!

InfoRádió / MTI
2015. október 8. 18:28
A bukósisakban kerékpározók lényegesen enyhébb fejsérüléseket szenvednek a balesetekben, mint akiken nincs fejvédő - derült ki az Arizonai Egyetem kutatóinak egy chicagói sebészkongresszuson tartott előadásából.

A kutatók több mint 6200, kerékpárbalesetben agysérülést szenvedett páciens adatait értékelték, és azt találták, hogy a sisakot viselők esetében 60 százalékkal alacsonyabb a kockázata a súlyos agyi traumának és a halálos kimenetelnek.

Akik sisakban kerékpározva lettek baleset áldozatai, azoknál ugyanennyivel kisebb arányban fordult elő olyan agyi duzzanat, ami miatt meg kellett nyitni a koponyacsontot. A sisakosok körében negyedével volt kisebb az esélye annak, hogy az arc felső része megsérüljön.

"Bizonyossággal tudjuk, hogy a bukósisak segít megelőzni a sérüléseket a kerékpáros baleseteknél. Most arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a koponyasérülések ellen milyen mértékben véd a sisak" - mutatott rá Ansab Haider, a tanulmány egyik szerzője.

"Ha a kerékpárbalesetek koponyasérültjeinek csoportját vizsgáltuk, valóban megmutatkozott, mekkora a különbség, ha sisak védi a fejet" - egészítette ki Bellal Joseph, a másik szerző.

A balesetet szenvedett kerékpárosoknak csak a negyede viselt sisakot. A tizen- és a huszonévesek között még kisebb volt a fejvédővel közlekedők aránya. "Az életkor minden évtizedével javult a ráta" - fűzte hozzá Haider.