eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Algát "készíthetnek" az érdeklődők Veszprémben

Algát tenyészthetnek és a legújabb robotokat is megismerhetik az érdeklődők a veszprémi Pannon Egyetemen és annak keszthelyi karán szervezett kutatók éjszakáján, pénteken - tudatta a Pannon Egyetem rektora.

Gelencsér András elmondta, hogy interaktív előadások, nyitott laboratóriumok és játékok segítségével ismerkedhetnek meg a résztvevők a tudomány világával a kutatók munkáját népszerűsítő rendezvényen.

A Mérnöki Karon az érdeklődők helyszínelhetnek elektronmikroszkóppal, harisnyát gyárthatnak, megtudhatják, hogy mitől lesz "okos" egy autó, szilikonlabdát készíthetnek, valamint az algatenyésztés titkát is megismerhetik az erre a célra kialakított laboratóriumban - fejtette ki.

Az algatenyésztés és az algákkal végzett kísérletek alapján kimutatható, hogy az éghajlatváltozás következtében mely algafajok elszaporodására vagy eltűnésére számíthatunk, mely fajok kerülnek majd előnybe a másikakkal szemben azáltal, hogy a magasabb hőmérsékletet és sótartalmat kedvelik, vagy tolerálják - jegyezte meg az egyetem rektora.

Hozzátette: a Gazdaságtudományi Karon vállalatvezetési szimulációs játékhoz lehet csatlakozni, melyet középiskolásoknak szerveznek, a legjobban teljesítő csapat osztályfotózáson vehet részt.

A Georgikon Kar programja bepillantást enged a Keszthelyen és környékén a kar közreműködésével folyó tudományos kutatásokba, Mándó Zsuzsanna, a Hévízi Gyógyfürdőkórház orvosigazgatója pedig a Hévízi-tó gyógyító hatásáról tart előadást - mondta Gelencsér András.

A Műszaki Informatikai Kar megnyitja laboratóriumait a látogatók előtt, akik többek között ipari- és mobilrobotokkal ismerkedhetnek és bepillantást nyerhetnek az agyi bioelektromos képalkotó laboratóriumban folyó kutatásba is, melytől azt várják, hogy segíti az agyi folyamatok gyorsabb feltérképezését és hozzájárul a stroke-os betegek hatékonyabb rehabilitációjához.

A veszprémi egyetem rektora elmondta azt is, hogy a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar programjaként a hidegháborút járja körül angol nyelvű előadásában az Angol-Amerikai Intézet oktatója, Czeglédi Sándor.

A rendezvény minden programja ingyenesen látogatható - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×