Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A most született britek harmadát fenyegeti időskori elbutulás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden harmadik idén született nagy-britanniai embernél jelentkezhet a demencia, vagyis időskori elbutulás - derült ki az Alzheimer's Research UK nevű brit szervezet megbízásából készített elemzésből.

A szervezet szerint az Office of Health Economics nevű kutatási és konzultációs cég tanulmánya "a brit lakosság öregedése nyomán egyre jobban kirajzolódó nemzeti egészségi krízisre" világít rá, továbbá a demencia kezelését célzó módszerek kidolgozására irányuló globális erőfeszítések szükségességét hangsúlyozza.

Az Egészségügyi Világszervet (WHO) adatai szerint Nagy-Britanniában mintegy 850 ezer, világszerte 35,6 millió ember él demenciával. Az időskori elbutulást az agy betegségei, leggyakrabban az Alzheimer-kór okozzák, amelyek az agysejtek pusztulásával járnak, így károsítják az emlékezőképességet, a gondolkodást, a viselkedést és a mindennapi tevékenységek elvégzésének képességét.

Az Alzheimer-kór és a demencia többi formája jelenleg gyógyíthatatlan, és mivel az életkor a betegség fő meghatározó tényezője, ezért az érintettek száma valószínűleg emelkedni fog a várható élettartam növekedésével párhuzamosan.

"Nagyszerű hír, hogy az újabb és újabb nemzedékek egyre tovább élnek, ugyanakkor fontos biztosítanunk, hogy az emberek jó egészségben élvezhessék ezeket a plusz éveket" - húzta alá Matthew Norton, az Alzheimer's Research UK munkatársa.