eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Stravinsky elveszettnek hitt művére bukkantak Szentpéterváron

Igor Stravinsky (1882-1971) orosz zeneszerző egy fontos fiatalkori művére bukkantak a szentpétervári Konzervatórium kéziratai között több mint 100 évvel a zenemű megszületése után.

A Chant Funebre című gyászdalt Rimszkij-Korszakov orosz zeneszerző halálára 1908-ban komponálta Stravinsky. A 12 perces dalmű Stravinsky első olyan lenyűgöző szerzeménye, amelyet kora nagy zeneszerzőinek halálára írt. A zeneműnek az 1917-es bolsevik forradalom idején nyoma veszett, amit Stravinsky nagyon sajnált. "Már nem emlékszem a zenére, de emlékszem megszületésének gondolati gyökereire" - mondta később.

Natalja Braguinszkaja zenetörténész, Stravinsky-szakértő az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a Konzervatórium könyvtárának költöztetésekor bukkantak rá a páratlan zeneműre. A nem katalogizált kéziratok tömegében találtak egy kottát, amelyen Igor Stravinsky neve volt - tette hozzá a szakértő, aki régóta hiába kereste az intézmény archívumában a kéziratot.

A zeneművet egyetlenegyszer adták elő, 1909 januárjában, az orosz cári főváros konzervatóriumában. Stravinsky a zeneművet egyik legjobb szerzeményének tartotta. A Párizsban 1910-ben bemutatott, A tűzmadár című balettje előtt komponálta - mondta a zenetörténész.

"A konzervatóriumból 1896 óta nem költöztettek el semmit, elképzelheti, milyen hatalmas nem katalogizált zenei anyagot rejt könyvtára. Valódi csoda ez a felfedezés" - magyarázta Braguinszkaja.

Igor Stravinskyt a XX. század egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének tartják. Nemzetközi hírnevet három balettje, A tűzmadár (1910), a Petruska (1911) és a Tavaszi áldozat (1913) című három balettjével szerzett, amelyeket Szergej Gyagilev híres társulatának írt.

1920-ban Franciaországban telepedett le, ahol a helyi művészeti élet kiemelkedő személyisége volt, majd az második világháború előtt az Egyesült Államokba költözött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×