Új nemi betegség jelent meg Európában

Infostart
2015. július 11. 16:50
Korábban csak trópusi fertőzésként ismert nemi betegség terjed Európában, és már megjelent Magyarországon is a meleg férfiak körében - mondta az InfoRádiónak adott interjújában Várkonyi Viktória bőr- és nemigyógyász szakorvos. Az LGV elnevezésű betegséget Hollandiában fedezték fel most, sok év után.

Ez egy régi-új betegség, amellyel Közép-Európában ritkán találkoztunk eddig. Terjedésében az óvszer nélküli, sok partnerrel rendelkező személyeknél fordul elő. A kórokozó, ami a húgyutakban és a végbél nyálkahártyáján is megtalálható, egy ideig tünetmentes állapotban van, így másnak is továbbadhatja - ismertette Várkonyi Viktória.

Hozzátette: ennek van egy változata, ami ha bekerül a szervezetbe, akkor egy rövid lappangási idő után tulajdonképpen nüansznyi tüneteket idéz elő, és gyorsan elmúlik. Ekkor jön egy tünetmentes időszak, és ezt követően kialakul a lágyéki nyirokcsomónak a fájdalmas duzzanata - ami szembetűnő és észrevehető -, illetve nyálkahártya gyulladást, fájdalmas székelést, gennyes húgycsőfolyást idézhet elő.

A bőr- és nemigyógyász szakorvos elmondta: az LGV Magyarországon leginkább csak a nemigyógyászok tudatában van jelen, a kérdés az, hogy ha a beteg felkeresi a proktológust, ő gondol-e erre a betegségre.

Várkonyi Viktória közölte: a tünetegyüttes kiválóan gyógyítható, ám ha nem derül ki a betegség oka, akkor ennek nagyon komoly késői következményei lehetnek. Komoly nyirokkeringési zavart, hegesedést és egyebeket idézhet elő, ami az egész nemi tájék klinikai megjelenését-működését nagymértékben befolyásolja.

A témával foglalkozott az InfoRádió egy korábbi interjúja is. Ebben Várkonyi Viktória bőr- és nemigyógyász szakorvos egyebek mellett a következőket mondta:

Ma azt mondjuk, hogy szexuális érintkezéssel közvetített fertőzések. Ez egy tágabb fogalom, ami magában foglalja a klasszikus nemi betegségeket is és mindazokat a fertőzéseket, amik lehet, hogy majd csak húsz-harminc év múlva okoznak tünetet a betegnél, tehát nem a klinikailag tünetes betegeket jelenti csak. A meglévő betegségek, a klasszikus nemi betegségek, a vérbaj, más néven szifilisz vagy luesz, a kankó, tripper, ezek vidáman terjednek. A "vidám", az természetesen idézőjelben értendő. Fontos, hogy a HIV-fertőzés nagyon intenzív terjedést mutat, és ez nemcsak magyar specialitás, hanem úgy tűnik, hogy az európai vagy mondhatnám úgy is, hogy a világban sem állt meg összességében a HIV terjedése. A magyar viszonyokat jobban ismerve azt tudom mondani, hogy ez bizony rendesen beindult. Megjelent Európában az ezredfordulót követően egy a mi térségünkben újnak mondható, de régóta ismert nemi betegség, amit még én is úgy tanultam és úgy tanítottam, hogy a trópusokon fordul elő. Onnan be lehet hurcolni természetesen, és akkor ugye néhány eset előfordulhat. Ez azonban manapság nem így van. Gyakorlatilag Hollandiából indult a limfo granuloma venereum nevű nemi betegség, rövidítve LGV, ami azóta már Magyarországot is elérte, olyannyira, hogy 2012-ben Magyarország keleti csücskében, nevezetesen Nyíregyházán sikerült a kolléganőmnek az első esetet diagnosztizálni. Azóta gyakorlatilag Budapesten kerültek az újabb esetek felfedezésre. Ha nem is nagy számban, de itt van a népességben, és számolni kell ennek a nemi betegségnek a megjelenésével. Ez azért fontos, mert a betegség, amelyik a járványügyi adatok alapján a melegek körében terjed, az esetek jelentős többségében komoly végbél-nyálkahártyagyulladást idéz elő, esetenként véres, fájdalmas székeléssel. Illetőleg az LGV megbetegedés vagy limfo granuloma venereum szinte száz százalékban HIV fertőzéssel együtt fordul elő. Tehát az anális közösülés nemcsak a HIV és nemcsak az összes többi, hanem az LGV terjedésében is egy fontos szerepet játszik. Természetesen ezek óvszer nélküli aktuális aktusokra értendők. És ezzel számolni kell a felnövekvő fiatal kollégáknak. Azt gondolom, hogy mindenkinek, aki betegekkel foglalkozik, ezzel számolni kell, és tudniuk kell, hogy van egy ilyen betegség. Tehát gyakorlatilag új nincs a nap alatt. Az emberek vagy nem tudják, hogy léteznek ezek a fertőzések, vagy ha tudják, de gondolatilag elhessegetik ennek a lehetőségét is, és nem számolnak azzal, hogy bizonyos módon óvszer nélkül lefolytatott nemi aktusok is szerepet játszanak egy-egy betegség átadásában. A rosszul értelmezett szexuális szabadosság ezen fertőzések terjedésének kedvez.

Az InfoRádió korábbi interjúi alapján készült cikket elolvashatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást