eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megszületett a háromszülős embrió létrehozását engedélyező brit törvény

A brit lordok háza is jóváhagyta kedden azt a törvényt, amely lehetővé teszi a háromszülős embrió létrehozását lombikbébiprogramokban. A törvény elfogadásával Nagy-Britannia lett a világ első országa, amely engedélyezi embrió DNS-ének megváltoztatását az anyába való beültetés előtt.

A brit parlament alsóháza már február elején rábólintott a törvényre, amely lehetővé teszi, hogy elkerüljék bizonyos súlyos örökletes betegségek átadását a születendő gyermeknek. A lordok házának döntésével megnyílt az út a módszer alkalmazása előtt, az első ilyen eljárással születendő gyermek már jövőre világra jöhet. Szakértők szerint évente csupán egytucatnyi nő kerülhet be a programba az Egyesült Királyságban.

Nagy-Britanniában évente átlagosan 125 gyerek születik az anya DNS-ében lévő mitokondriális hibából eredő genetikai betegséggel. A most engedélyezett eljárás ezt fogja megelőzni.

A mitokondrium a sejteket energiával ellátó sejtszervecske, ha ez hibás, olyan betegségekhez vezethet, mint az epilepszia, szívproblémák, mentális retardáltság vagy izomdisztrófia.

A háromszülős eljárásban a születendő gyerek három ember genetikai állományát fogja hordozni, tulajdonságainak túlnyomó részét a sejtmagban lévő apai és anyai örökítőanyag határozza meg, DNS-ének csupán 0,1 százalékát adja a donor nő.

A módszer ellenzői nem tartják etikusnak a háromszülős embrió létrehozását, és azzal érvelnek, hogy léteznek olyan biztonságos eljárások, amelyek lehetővé teszik, hogy a veszélyeztetett párok gyereke ne szülessen genetikai rendellenességgel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×