Éles képek a Csuri üstökösről

InfoRádió / MTI
2015. február 17. 06:34
Éles, közeli képeket készített a Rosetta űrszonda a Csuri becenevű üstökösről. Az egyik fotót az Európai Űrügynökség (ESA) hétfőn tette közzé honlapján.

Az üstököst szombaton hat kilométerre megközelítő Rosetta nagy felbontású képei a 67/P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínének szikláit és a "kontrasztos terep meglepő részleteit" mutatták meg - közölte az ESA.

A talajon szerteszét heverő sziklák nagysága a méterestől a több tíz méteresig terjed. A felvételek készítésekor a nap pontosan az űrszonda mögött sütött, így a fényviszonyok optimálisan alakultak - derül ki a közleményből.

Míg a Rosetta az üstökös közelében tartózkodott, nemcsak fotókat készített, hanem mintát is vett az égitest légkörének felszínhez legközelebbi rétegeiből.

Az űrszonda szombati manőverének célja az volt, hogy a tudósok képet alkothassanak arról, miként szabadulnak fel a gázok és a por az üstökös felszínén.

A Rosetta 2004-ben indult a Földről, hogy tízéves utazás után az üstökös közelébe érjen. Philae nevű leszállóegysége tavaly novemberben hétórás szabadesés után érte el a Földtől több mint 510 millió kilométerre lévő üstökös felszínét, ahol mintákat gyűjtött. A Rosetta azóta az üstökös körül kering.

A Rosetta-misszió az ESA legnagyobb projektje, amelynek révén a tudósok bepillanthatnak a 4,6 milliárd éves Naprendszer kezdeteibe.