eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Obama együttműködést kért a Szilíciumvölgy cégeitől a kiberbiztonság területén

Szorosabb együttműködést kért Barack Obama amerikai elnök a Szilíciumvölgyben működő cégektől a kiberbiztonsággal kapcsolatos információcserében pénteken.

Obama a Stanford Egyetemen vállalatvezetők előtt kijelentette, hogy hatékonyabb információcserére lenne szükség az olyan hackertámadások elleni védekezéshez, mint amilyen a Sonyt érte a közelmúltban.

"Ezt a kormány nem képes egyedül elvégezni. De tény az is, hogy ezt a magánszektor sem képes egyedül elvégezni, mert az új fenyegetésekkel kapcsolatos legfrissebb információk a kormánynál vannak" - mondta.

Az elnök szerint a kormány és a magánvállalatok együttműködése és információcseréje az egyetlen módja annak, hogy Amerikát megvédjék a kibertámadásoktól.

Barack Obama külön is találkozott cégvezetők egy szűkebb csoportjával, hogy megvitassa velük, milyen üzleti veszteségeket okozott számukra a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lelepleződött titkos adatgyűjtési gyakorlata.

Tiltakozásul amiatt, hogy az NSA-megfigyelés terén nem várható jelentősebb változás, a Google, a Facebook és a Yahoo vezérigazgatója távol maradt a pénteki tanácskozástól, amelyen viszont Tim Cook Apple-vezér és más vállatok csúcsvezetői felszólaltak.

Az elnök pénteken rendeletet írt alá annak érdekében, hogy a cégeket arra bátorítsa: végezzenek fokozottabb adatcserét egymás között és a belbiztonsági minisztériummal a külön e célra létrehozott információcsere- és elemzőközpontokon keresztül.

Az egyre gyakoribb hackertámadások közepette az Obama-kormány fokozott jelentőséget tulajdonít a kiberbiztonság kérdésének. Lisa Monaco, Obama elnök terrorelhárítási és belbiztonsági tanácsadója kedden jelentette be, hogy egy új hírszerzési intézményt hoznak létre a kiberfenyegetésekre vonatkozó adatok rendszerezése és a kormányzaton belüli megosztására.

A Kiberfenyegetettségi Hírszerzés-integráló Központ (Cyber Threat Intelligence Integration Center, CTIIC) feladata az lesz, hogy összesítse a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA), a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) és más hasonló szervektől származó, az online fenyegetettségekre vonatkozó információkat, és azokat közölje más szövetségi intézményekkel. A CTIIC szervezetileg James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatójának (DNI) hivatala alá tartozik majd, amely már most is több titkosszolgálat munkáját hangolja össze.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×