Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Radarhiba miatt elhalasztották egy amerikai napfigyelő műhold fellövését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A radarrendszer egy hiányossága miatt az amerikai SpaceX űrhajózási cég vasárnap az utolsó pillanatban elhalasztotta egy napkitörés-figyelő műhold fellövését.

Az indítás újabb kísérlet lett volna arra is, hogy a hordozórakétát újrafelhasználás céljából visszairányítsák a Földre. A hordozórakéták visszanyerése és újbóli használata révén olcsóbbak lehetnének és sűrűbben követhetnék egymást a felbocsátások, de ilyen manőver eddig még senkinek nem sikerült. A SpaceX a Dragon teherűrhajó múlt havi elindítását követően sikeresen visszairányította a hordozórakétát a Florida partjaitól néhány száz kilométerre lévő tengeri platformra, de a becsapódás túlságosan erős volt, és a hordozóeszköz darabjaira tört.

A cég a mostani indítástól azt reméli, hogy a rakétát épségben sikerül visszaérkeztetni a Földre.

Az űrbe juttatandó megfigyelőrendszer a Földtől jókora messzeségben, mintegy 1,6 millió kilométeres távolságban állomásozik majd, és feladata az lesz, hogy megfigyelje a Nap sajátos sugárzási tevékenységét, amely a földi kommunikációt, az energiaellátást és a légi közlekedést is képes befolyásolni.

A meghibásodott radarelemnek csak a rakéta nyomon követésében van szerepe, a kilövéshez közvetlenül nincs rá szükség.

A kilövést várhatóan helyi idő szerint már hétfőn újra megkísérlik.