eur:
394.37
usd:
369.48
bux:
65676.41
2024. április 23. kedd Béla

Radarhiba miatt elhalasztották egy amerikai napfigyelő műhold fellövését

A radarrendszer egy hiányossága miatt az amerikai SpaceX űrhajózási cég vasárnap az utolsó pillanatban elhalasztotta egy napkitörés-figyelő műhold fellövését.

Az indítás újabb kísérlet lett volna arra is, hogy a hordozórakétát újrafelhasználás céljából visszairányítsák a Földre. A hordozórakéták visszanyerése és újbóli használata révén olcsóbbak lehetnének és sűrűbben követhetnék egymást a felbocsátások, de ilyen manőver eddig még senkinek nem sikerült. A SpaceX a Dragon teherűrhajó múlt havi elindítását követően sikeresen visszairányította a hordozórakétát a Florida partjaitól néhány száz kilométerre lévő tengeri platformra, de a becsapódás túlságosan erős volt, és a hordozóeszköz darabjaira tört.

A cég a mostani indítástól azt reméli, hogy a rakétát épségben sikerül visszaérkeztetni a Földre.

Az űrbe juttatandó megfigyelőrendszer a Földtől jókora messzeségben, mintegy 1,6 millió kilométeres távolságban állomásozik majd, és feladata az lesz, hogy megfigyelje a Nap sajátos sugárzási tevékenységét, amely a földi kommunikációt, az energiaellátást és a légi közlekedést is képes befolyásolni.

A meghibásodott radarelemnek csak a rakéta nyomon követésében van szerepe, a kilövéshez közvetlenül nincs rá szükség.

A kilövést várhatóan helyi idő szerint már hétfőn újra megkísérlik.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×