eur:
393.77
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Egy szlovákiai magyar csapat is a robotprogramozási verseny döntőjében

Két cseh, egy lengyel és egy szlovákiai magyar csapat képviseli majd a közép-európai régiót a First Lego League nemzetközi robotprogramozási versenysorozat müncheni döntőjében, miután ők szerepeltek a legjobban a szombaton késő estébe nyúló debreceni regionális elődöntőben - tájékoztatták a szervezők vasárnap az MTI-t.

A First Lego League robotprogramozási versenysorozat közép-európai elődöntőjét a debreceni Agora Tudományos Élményközpontban rendezte meg a National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány. A nemzetközi erőpróbán hat magyarországi és három határon túli magyar csapat mellett Szlovákia, Csehország és Lengyelország legügyesebb műszaki érdeklődésű középiskolásai is ringbe szálltak saját programozású autonóm robotjaikkal.

A versenysorozat jó példája, hogy milyen módszerekkel kelthető fel a középiskolás korosztály érdeklődése a természettudományi tárgyak iránt: világszerte 80 országban mintegy 265 ezer diákot mozgat meg a verseny, amely a sikerélményeken túl alkalmazható ismeretekhez juttatja az indulókat.

A visegrádi országok 20 legjobb, 3-10 tagú csapata a közép-európai elődöntőben is a szokásos négy versenyszámban mérte össze kreativitását és felkészültségét. A nemzetközi zsűri értékelte a programozott robotok designját, a versenypályán végrehajtott feladatokat, a csapatmunkát és az önálló kutatási projektek prezentációját is. Ez utóbbi versenyszám évente változó tematika szerint valósul meg, idén a tanulás jövőjére kerestek innovatív megoldásokat a versenyzők.

A legjobb három projekt között volt normál szöveget diszlexiások számára kifejlesztett betűtípusra átalakító okostelefon-alkalmazás, a vívó technikáját monitorozó edzéstámogató rendszer és a diákokat tanulási stílusuk alapján csoportokba rendező program is. A nem szokványos oktatási megközelítést képviselő versenysorozat érzékelhetően lélegzetelállító újításokra inspirálta a jövő mérnökeit és tudósait - értékelte a teljesítményeket a zsűri.

Szoros versenyben végül az első négy helyezett, a cseh Kvantové limetky és TeamCO3 nevű csapatok, a lengyel iKids-SAP, valamint az abszolút győztes, a szlovákiai TalentumSAP jutottak tovább a németországi döntőbe. A kassai Márai Sándor Gimnázium diákjaiból álló felvidéki magyar csapat ezenkívül hazavihette a National Instruments Hungary Kft. különdíját is. Összetettben ötödik lett a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium csapata (SAP-ka-SÁL) és hatodik helyen végeztek a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum tanulói (Adysok).

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×