Sokkot kapott a friss Nobel-díjas

InfoRádió / MTI
2014. október 6. 13:55
Kisebb sokkot kapott, és még mindig nem ocsúdott fel abból a hírből a norvég May-Britt Moser, hogy - a bejelentés pillanatában éppen repülőn ülő - férjével, Edvard Moserrel és egykori tanárával, John O'Keefe kutatóval együtt neki ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

A svéd tudományos akadémia hétfői bejelentése után az 51 éves kutató a Nobel-díj honlapján feltüntetett Twitter-üzenetben azt írta, sokkban van. "Fantasztikus" - fűzte hozzá.

Hege Tunstad, a trondheimi tudományos és műszaki egyetem szóvivője szerint May-Britt Moser épp az intézményben tartózkodott, amikor közölték vele a hírt. "Szüksége volt néhány percre, hogy beszéljen a csapatával" - fogalmazott Hege Tunstad, hozzátéve, hogy a tudós megkönnyezte a hírt.

Férjét, Edvard Mosert viszont nem tudták elérni, ugyanis épp repülőn ült München felé, gépe a menetrend szerint 13 óra körül szállt le. Nem sokkal később elmondta: nem értette, hogy miért fogadták virágokkal a német város repülőterén, amely odaküldte hozzá egyik alkalmazottját, hogy felvilágosítsa a hírről. "Nagy meglepetés volt" - fogalmazott. Telefonját bekapcsolva látta, hogy kereste az illetékes Nobel-bizottság titkára, Göran Hansson. "Mintegy 120 nem fogadott hívásom volt" - tette hozzá a tudós.

May-Britt Moser szerint sikerük titka, hogy ugyanazok a vízióik, szeretik és megértik egymást, meghallgatják egymást és másokat, és csak ezt követően próbálják a tőlük telhető legjobban megválaszolni az előttük álló kérdéseket.

A norvég házaspár és az amerikai-brit John O'Keefe az agykutatás, azon belül is az agy helymeghatározó rendszerének, "belső GPS-ének" felfedezéséért veheti át az orvosi Nobel-díjat. A felfedezés segített megérteni, hogy miként képes az ember tájékozódni a térben.