Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tüdőrákos sejtek ellen is hatásosak a koleszterincsökkentők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tüdőrák egyes sejtjei ellen is hatásosak a koleszterincsökkentők - mutatták be bécsi kutatók laboreredményeiket hétfőn a Madridban zajló Európai Rákkongresszuson (ESMO).

Az eredmények arra utalnak, hogy a koleszterincsökkentők, vagyis a sztatinok erős reakciót váltanak ki a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) egyes sejtjeiből, úgynevezett KRAS-mutációiból: megakadályozzák a növekedésüket vagy programozott sejthalált idéznek elő.

Hozzátették: a sztatinokkal kombinált kezelés egy másik tüdőrákgyógyszer, az Erlotinib hatékonyságát is növeli. Ezzel a szerrel a tüdőráknak ugyanezt a változatát gyógyítják.

A Bécsi Egyetemen folyó kutatás vezetője, Christoph Minichsdorfer szerint a felfedezés jelentős áttörést hozhat a tüdőrák gyógyításában, bár egyelőre pácienseken még nem vizsgálták az új kezelést. A laboratóriumban bizonyított hatásossága nem jelenti azt, hogy emberek gyógyítása is lehetséges vele.

Az osztrák kutatók három sztatin (a fluvastatin, a pitavastatin és a simvastatin) hatását vizsgálták hat különböző NSCLC-sejttenyészetre egyenként, és az Erlotonib gyógyszerrel együtt is. Az adagolástól függően az alkalmazott szerek mind a hat sejtfajtánál a növekedés gátlásához vezettek, különösen, ha az említett KRAS-mutációt tartalmazták a sejtek. A programozott sejthalál kiváltásának jelei is mutatkoztak.