eur:
392.73
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A Szojuz űrhajó csatlakozott az ISS-hez

A felbocsátás után hat órával, péntek hajnalban csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a Szojuz űrhajó, holott nem nyílt ki egyik napeleme, ami miatt kétségessé vált a gyorsított dokkolás lehetősége.

Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz egyik illetékese közölte, hogy a napelem beragadása nem okozott problémát az dokkolásnál, az űrhajósoknak nem kellett beavatkozniuk az automatikus üzemben zajló összekapcsolódási műveletbe. Később az újonnan érkezett személyzet átment az ISS fedélzetére - tette hozzá.

A kazahsztáni Bajkonurból helyi idő szerint péntek éjfél után felbocsátott Szojuz TMA-14M űrhajó a start után mintegy tíz perccel állt Föld körüli pályára. Nem sokkal később közölték a repülésirányítók, hogy a két napelem közül az egyik nem nyílt ki. Minden más tökéletesen működött, de a napelem beragadása miatt kétségessé vált, hogy az űrhajó az újabban alkalmazott rövidített menetrend szerint, a felbocsátás után mintegy hat órával csatlakozni tud az űrállomáshoz. Ennek az eljárásnak az előnye az, hogy az űrhajósok szervezete nem a szűk űrhajóban, hanem a tágabb terű űrállomáson alkalmazkodhat a súlytalansághoz, amely körülbelül öt óra után fejti ki hatását az emberre.

Az űrhajó legénysége: Barry Wilmor amerikai, illetve Alekszandr Szamokutyjajev és Jelena Szerova orosz űrhajós. Húsz év után Szerova az első orosz nő, aki űrexpedícióban vesz részt. Az utolsó Jelena Kondakova volt - ő 1994-ben járt az űrben. Összességében Szerova a negyedik szovjet, illetve orosz űrhajósnő.

Wilmornak és Szamokutyjajevnek ez már a második űrutazása.

Az asztronauták 169 napot fognak tölteni az ISS-en. Ez idő alatt számos feladatot és kísérletet kell végrehajtaniuk, Szamokutyjajev az ISS-en tartózkodó Makszim Szurajevvel együtt űrsétát is tesz majd.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×