Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Szojuz űrhajó csatlakozott az ISS-hez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A felbocsátás után hat órával, péntek hajnalban csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a Szojuz űrhajó, holott nem nyílt ki egyik napeleme, ami miatt kétségessé vált a gyorsított dokkolás lehetősége.

Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz egyik illetékese közölte, hogy a napelem beragadása nem okozott problémát az dokkolásnál, az űrhajósoknak nem kellett beavatkozniuk az automatikus üzemben zajló összekapcsolódási műveletbe. Később az újonnan érkezett személyzet átment az ISS fedélzetére - tette hozzá.

A kazahsztáni Bajkonurból helyi idő szerint péntek éjfél után felbocsátott Szojuz TMA-14M űrhajó a start után mintegy tíz perccel állt Föld körüli pályára. Nem sokkal később közölték a repülésirányítók, hogy a két napelem közül az egyik nem nyílt ki. Minden más tökéletesen működött, de a napelem beragadása miatt kétségessé vált, hogy az űrhajó az újabban alkalmazott rövidített menetrend szerint, a felbocsátás után mintegy hat órával csatlakozni tud az űrállomáshoz. Ennek az eljárásnak az előnye az, hogy az űrhajósok szervezete nem a szűk űrhajóban, hanem a tágabb terű űrállomáson alkalmazkodhat a súlytalansághoz, amely körülbelül öt óra után fejti ki hatását az emberre.

Az űrhajó legénysége: Barry Wilmor amerikai, illetve Alekszandr Szamokutyjajev és Jelena Szerova orosz űrhajós. Húsz év után Szerova az első orosz nő, aki űrexpedícióban vesz részt. Az utolsó Jelena Kondakova volt - ő 1994-ben járt az űrben. Összességében Szerova a negyedik szovjet, illetve orosz űrhajósnő.

Wilmornak és Szamokutyjajevnek ez már a második űrutazása.

Az asztronauták 169 napot fognak tölteni az ISS-en. Ez idő alatt számos feladatot és kísérletet kell végrehajtaniuk, Szamokutyjajev az ISS-en tartózkodó Makszim Szurajevvel együtt űrsétát is tesz majd.