eur:
394.06
usd:
368.32
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A földi vizek a Napnál is régebbi eredetűek egy tanulmány szerint

A földi óceánok vizének akár a fele is régebbi eredetű lehet, mint a Nap: egy amerikai modellkísérlet szerint olyan csillagközi porból keletkezhetett, mely már a Nap születése előtt létezett.

A Science tudományos lap legújabb számában megjelent tanulmány reményt kelthet, hogy létezik élet a Naprendszeren kívüli, úgynevezett exobolygókon is.

Vizet nemcsak a Földön találtak, nyomait felfedezték jeges üstökösökön, a Merkúr árnyékban lévő medencéiben, meteoritok ásványaiban, a Holdon és a Marson is.

Eddig azonban nem volt ismeretes, hogy a víz magával a Naprendszerrel együtt született-e abból a bolygókat kialakító por- és gázkorongból, mely a Nap körül forgott 4,6 milliárd éve, vagy a víz korábbi eredetű. Lehetséges, hogy abból a hideg, molekuláris felhőből származik, mely a Nap és a bolygók előzményét jelentő korong körül húzódott.

A Michigani Egyetem Ilse Cleeves vezette kutatócsoportja a Naprendszer kialakulásakor jelen lévő vegyi anyagokat és folyamatokat szimuláló, egyedülálló modellt hozott létre. A víz két, egymástól kissé eltérő variációjára összpontosítottak: a közismertre és ennek egy változatára, amely a hidrogén nehezebb izotópját, a deutériumot tartalmazza.

A Napénál nagyobb arányban fordul elő a nehéz változat a mai aszteroidák és az üstökösök jegében, mely igazi "időkapszulának" tekinthető, annyit mond el a Naprendszer születésének idején uralkodó viszonyokról.

Azt figyelték meg, hogy a modellkísérletben nem alakult ki a nehéz változat olyan aránya, mint amit a meteoritok kőzetmintáiban, a földi óceánok vizében és az üstökösök "időkapszulájában" találtak.

"A bolygókorong tipikus élettartamáig hagytuk, hogy alakuljanak a modell folyamatai, de azt láttuk, hogy a korongban zajló vegyi processzusok nem képesek arra, hogy az egész Naprendszerben létrehozzák a nehéz vízváltozatot" - mondta Ted Bergin, az egyetem csillagász professzora.

"Ha a korong nem hozhatta létre a vizet, akkor örökölte azt, tehát a víz egy része korábbi eredetű lehet, mint a Nap maga, így az a víz is, amit az ásványvizes palackból iszunk" - tette hozzá.

További kutatás kimutatta, hogy a földi víz 30-50 százaléka a hideg molekuláris ködből származik. A földi vizek eredete segít megérteni, mennyire valószínű, hogy máshol is található víz, az élet előfeltétele - írták a kutatók.

"Ha Naprendszerünk kialakulása nem egyedülálló, hanem tipikus volt, akkor a víz más bolygórendszerek létrejöttekor is rendszeresen jelen lehet, és ez a galaxison belül több helyen is létező élet ígéretét hordozhatja" - vélte Cleeves.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×