eur:
394.42
usd:
369.55
bux:
65240.52
2024. április 19. péntek Emma

Kőkorszaki szex, vagy az emberi agy visszanövesztése - Válasszon!

Az emberi agy visszanövesztése, a kőkorszaki szex és a pápa mögött álló nindzsák is témái a Kutatók éjszakája pécsi rendezvényeinek, amelyeknek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Zsolnay-negyed létesítményei, továbbá a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma ad otthont csütörtökön és pénteken.

Az egyetem Ifjúság útjai campusa mellett idén új helyszínként a közeli Szentágothai János Kutatóközpont és a gyógyszerészeti szak Rókus utcai intézetei is megnyitják kapuikat a látogatók előtt - olvasható a szervező Tempus Közalapítványnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Kitértek arra, hogy az érdeklődők pénteken "Növényországban" kalandozhatnak, különleges előadásokon tudhatják meg, visszanő-e az emberi agy, mi volt a dinoszauruszok előtt és milyen volt a szex a kőkorszakban.

A közönség látványos fizikai, kémiai és biotechnológiai kísérleteknek köszönhetően megtekintheti a genetikailag módosított, "sötétben világító" zöld egeret, ezen kívül bővítheti a természeti katasztrófákkal, a gyógyszerkészítéssel, a gyógynövényekkel, a csokoládéval, az energiaitalokkal és egyebek mellett az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteit - tették hozzá.

A Zsolnay-negyedben egy óriásfraktál, az úgynevezett Sierpinski-tetraéder épül fel. A közönség aktív közreműködésével zajló projekt és a spanyolországi Almeirában, szintén a Kutatók éjszakájára tervezett Sierpinski-szőnyeg építői között állandó kapcsolat lesz, így kivetítőn követhetik egymás munkáját.

A negyed ÉlményMűhelyében bemutatkozik a nemzetközi robotolimpia két pécsi résztvevője, Schlepp Krisztián és Szénássy Márton. A Magyarországot a novemberi szocsi világversenyen is képviselő nyolcadik osztályos tervezők a robotolimpiai felkészülés műhelytitkaiba avatják be a látogatókat - írták.

A szervezők megjegyezték: a Kutatók éjszakáján a mindennapok építészeti örökségének egy eddig elhanyagolt területével, a kockaházzal is foglalkoznak, de sor kerül könyvbemutatóra egy nemzetközi figyelmet keltő fotógyűjtemény kapcsán, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéken pedig bárki megörökítheti gyermekkora jellegzetes házait.

A számos program között lesz még 3D-nyomtatás, ordítóverseny, építészeti modellezés egyszerű anyagokból, planetáriumi előadás, csillagvizsgálat és szimulált tárgyalótermi bűntető tárgyalás is rendőrkutyával - fűzték hozzá.

A Pécsi Egyházmegye arról tájékoztatott, hogy a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola először kapcsolódik önálló programokkal a tudományos eseménysorozathoz, hogy bemutassa az intézményben folyó kutatómunkát és ismeretterjesztő előadásokon keresztül vonzóvá tegye a teológiát a fiatalok számára.

A résztvevők a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában csütörtökön 17 órától bepillantást nyerhetnek a diktatúra alatti egyházi életbe, a Nindzsák a pápa mögött című programon a jezsuita rend történetének kevéssé ismert epizódjairól hallhatnak, majd az ószövetségi héber nyelvvel ismerkedhetnek, s megvitathatják a reprodukciós etika aktuális kérdéseit - közölték.

A Kutatók éjszakája egyes pécsi eseményein a helyszíni kapacitások vagy a program különleges jellege miatt szükség van előzetes regisztrációra. A rendezvényekről bővebb információk a www.kutatokejszakaja.hu internetes oldalon olvashatók.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×