eur:
392.82
usd:
367.86
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Gombaformájú tengerlakókat fedeztek fel

Gombaformájú tengerlakókat fedeztek fel dán kutatók. Talán új, eddig ismeretlen állattörzshöz tartoznak az Ausztáliától délre, az óceánban élő szokatlan lények - olvasható egy új tanulmányban.

A Koppenhágai Egyetem Jean Lust vezette kutatócsoportja a gombakülsejű állatot a PLoS ONE online tudományos lapban írta el, átmenetileg dendrogrammának nevezve el. Tasmánia szigete mellett 400 és 1000 méteres mélységből vett mintákban már 1986-ban megtalálták az állatokat, azóta alkoholban tartják őket.

A pár milliméteres, gombaforma lények szájnyílása száruk alsó végén található. Emésztőrendszerük itt kezdődik, és a "kalapjukig" tart. Külső bőrük és a belső gyomorsejtjeik között zselészerű réteg helyezkedik el.

A lehetséges új törzs legközelebbi rokonai a bordásmedúzák és a csalánozók, ezek közé tartoznak a tengerirózsák (anemónák). Noha a bordásmedúzák ugyanúgy néznek ki, mint a medúzák, mégsem tartják őket annak.

A dendrogramma története nagyon messzire vezethető vissza. "Két fajt azonosítottunk, és az eddigi bizonyítékok arra utalnak, hogy az élet fájának egy korábbi ágát képviselik" - mondta Lust.

A zoológusok hasonlóságot találtak az ediakara földtörténeti korban, 600 millió évvel ezelőtt élt, azóta kihalt állatvilág képviselőivel is. Azt írták: további elemzések szükségesek, hogy eldönthessék, valóban új törzshöz tartozik-e a dendrogramma.

Az állatvilágban több mint húsz törzs van, köztük például az ízeltlábúaké és a fonálférgeké. Az ember a gerinchúrosok törzsébe tartozik, mint - többek közt - a gerinces állatok is.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×