eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

8400 éves emberi lábnyomokat tártak fel

8400 éves emberi lábnyomokat tártak fel török és holland régészek Törökország északnyugati részén, Bursa tartományban végzett ásatások során.

A Yenisehir kerületben lévő ősi leletek feltárása 2007-ben kezdődött. Az ásatások során előkerült legkorábbi leletek Kr.e. 6600-ból származnak. Az itt letelepedett lakosok egymás szomszédságában építették lakóházaikat, ami teljesen szokatlan volt az adott korban. Az alsó rétegekben számos kerámiatárgyat tártak fel, amelyek arról tanúskodnak a Márvány-tengeri régióban elsőként itt honosodott meg a fazekasság - olvasható a Daily Sabah online kiadásában.

A feltárások során napvilágra került egy pár emberi lábnyom. "A ház egykori tulajdonosai pelyvával kevert sárral tapasztották házuk padlóját, ám miután gondosan elsimították, valaki rálépett a még nedves agyagra. A hibát azonban korrigálták, egy újabb réteg sárral betapasztva a padlót. A ház később leégett, és a tűzvész által kiégetett agyag megőrizte a lábnyomokat, amelyek a radiokarbonos kormeghatározás szerint Kr.e. 6450 tájáról származnak" - magyarázta Rana Özbal, az isztambuli Koc Egyetem docense, az ásatások társvezetője.

Az értékes lelet alapján a szakemberek meghatározhatják a lábnyom gazdájának magasságát, súlyát, vagy akár a korát is.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×