Kéntörténet - Így boroznak a tudósok

InfoRádió / MTI
2014. június 7. 06:47
Új, alternatív eljárással, kén-dioxid nélkül teszik tartóssá a bort a stuttgarti Fraunhofer Biotechnikai Kutatóintézet tudósai.

A borra alkalmazott "hideg pasztörizálás" során az italt nitrogénnel vagy az argon nevű nemesgázzal keverik össze, a nyomás megemelkedik, majd hirtelen lecsökken - magyarázta Ana-Lucia Asquez-Caceido élelmiszertechnológus. A nyomáskülönbség mechanikusan károsítja a mikroorganizmusok sejtjeit, szétzúzza azokat.

Az eljárást eredetileg egy német cég dolgozta ki gyümölcslé tartósítására. Mivel a borban oldott szulfitok (a kénessav sói) allergiás reakciót válthatnak ki, a tudósok ezzel az eljárással szeretnének a borászoknak alternatívát nyújtani.