Jégkorszaki kardfogú tigris Németországban

InfoRádió / MTI
2014. április 1. 20:03
Jégkorszaki kardfogú tigris 300 ezer éves fogainak és csontjainak kövülete került elő Németországban ugyanazon az ásatáson, ahol az emberiség épen maradt legrégebbi vadászfegyvereit is felfedezték - közölte az Alsó-szászországi Műemlékvédelmi Hivatal.

A Schöningen mellett folyó ásatásokon a kardfogú tigris (Homotherium latidens) első észak-németországi maradványaira bukkantak. A nagymacska 1,1 méteres vállmagasságával és körülbelül 200 kilogrammos súlyával a jégkorszak legfélelmetesebb ragadozója volt.

A kutatók azt feltételezik, a schöningeni dárdákkal nemcsak vadásztak, hanem a kardfogú tigris ellen is védekezhettek. A kutatás vezetője, Thomas Terberger szerint a ragadozó maradványainak felfedezése új fényt vet a schöningeni fafegyverekre is.

Az 1994-ben, tíz méter mélyen felfedezett nyolc fadárda és egy lándzsa nagy szenzációnak számított, mivel először bizonyította, hogy a Homo heidelbergensis, vagyis a heidelbergi ember képes volt eszközt készíteni és kommunikálni.

Ekkor vált fontos ásatási hellyé a külszíni barnaszénbánya, ahol a fegyvereket megtalálták. Lelőhelyüktől néhány méterre akadtak a kutatók 2012-ben négy éles fogra és néhány lábszárcsontra. Mivel kevés hasonló lelet létezik, hosszú ideig tartott, míg azonosították, hogy kardfogú tigris maradványait fedezték fel.

A tigris hosszú fogai egyetlen csapással leteríthették a zsákmányt - állapította meg Terberger. Azt reméli, kutatócsoportja, mely az Alsó-szászországi Műemlékvédelmi Hivatal és a Thübingeni Egyetem kutatóiból áll, további leleteket fedez fel.