A Marsról érkezett meteoritok egy része idősebb lehet, mint hitték

InfoRádió / MTI
2014. március 7. 22:23
A korábban hittnél jóval idősebb a Marsról a Földre érkezett meteoritok nagy része: 600 millió év helyett négymilliárd évesek lehetnek.

Egy norvég-francia kutatócsoport elemzéséből kiderült, hogy az úgynevezett shergottitok a vörös bolygó egy ősrégi síkjáról származnak. A korábban vélt legfeljebb 400 millió év helyett több mint négymilliárd évesek lehetnek ezek a kövek - írja Stephanie Werner, az Oslói Egyetem munkatársa és csapata a Science című szaklapban.

A Földön eddig mintegy 150, a Marsról érkezett meteoritot találtak, ezek kétharmada úgynevezett shergottit: nevüket első lelőhelyükről, az indiai Sherghatiról kapták. Ezek a meteoritok földtani mérték szerint fiatal korukkal lepték meg a tudósokat: úgy tűnt, hogy csak 150-600 millió éve kristályosodtak ki.

Werner és kollégái azonban ezúttal pontosabban analizálták az ásványi anyagok összetételét a meteoritokban, illetve összehasonlították a Marson lévő Mojave-kráterből vett mintákkal. Az eredmények szerint a shergottitok valószínűleg innen származnak. Az 55 kilométeres kráter kevesebb mint ötmillió éve keletkezett a Mars legrégebbi, 4,3 milliárd éves régiójában, a Xanthe-Terra-síkon.

A shergottitok tehát már 4,1-4,3 milliárd éve kikristályosodtak, így nem a vörös bolygó legfiatalabb, hanem legidősebb kőzetmintái - érvelnek a szakértők. Véleményük szerint valószínűleg a becsapódáskor történő olvadás, illetve víz hatására tűntek korábban fiatalabbnak a meteoritok.

Más kutatók azonban kritikával illetik a norvég-francia kutatócsoport eredményeit. Carl Agee, az Új-Mexikói Egyetem meteoritokkal foglalkozó intézetének igazgatója szerint például a feltételezés nem meggyőző, az elméletet spekulatívnak tartja.