eur:
393.1
usd:
367.27
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Magyar ásatás a thébai nekropolisz területén

Vélhetően az egyiptomi Újbirodalom előkelőinek eddig feltáratlan sírjainak kutatásába kezdtek magyar régészek Bács Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) egyiptológiai tanszékvezetője irányításával a thébai nekropolisz területén.

A nekropoliszban, az ELTE egyik koncessziós területén több értékes sír mellett az egyik legjelentősebb Nebamun TT 65-ös számmal jelölt sírja az Újbirodalomból, amelyet később a papi elithez tartozó Imiszeba alakított át saját temetkezési emlékművévé. Ennek feltárását 1995-ben kezdte meg a tanszékvezető munkatársaival.

Bács Tamás az MTI-nek pénteken elmondta, hogy a napokban megindult további kutatások elsősorban egy olyan terület feltárására irányulnak, amelyet a korábbi ásatások nem érintettek.

A TT 65-ös sír környéke egy 100x80 méteres terület, amelyen öt-hat sír található, ezek nagy része Hatsepszut-kori. A most feltárandó két sír a zóna déli részén található, amelyet egy hatalmas meddőhányó foglal el, ezt a korábbi ásatások termelték oda 1901-től kezdve.

"Miután feltártuk Penré alkirály aknasírját, attól délre kezdtünk el dolgozni, hogy megnézzük, mi van a meddőhányó alatt. Ekkor kiderült, hogy itt két korábbi sír található. Úgy tűnik, az egyiket valaki 1905-ben már megtalálta, de aztán valamiért elfelejtődött, és ma plafonig tele van törmelékkel" - árulta el.

Bács Tamás elmondása szerint a másik egy úgynevezett szaff-típusú temetkezési hely - a Középbirodalomban kedvelt sziklasír-típus -, amelyre az oszlopos tornácos homlokzat jellemző.

"Egy ilyen már ismert a területről, a Hatsepszut alatt magas rangú papi tisztséget betöltő Hapuszeneb sírja. Úgy tűnik, a területen a királynő udvarának előkelő tagjai temetkeztek, ezért érdekes az új szaff-sír is, amelyről most még semmit sem tudni" - jegyezte meg az egyiptológus.

Bács Tamás hangsúlyozta: a kitermelendő törmelékben is akadhatnak leletek, hiszen a száz évvel ezelőtti feltárások során kidobtak olyan, akkor értéktelennek tartott, törött tárgyakat, amelyek ma a régészet számára fontos bizonyítékok lehetnek: kartonázs- és múmiatöredékek, kerámiadarabok vagy a kopt-korszakból ránk maradt feliratos és tárgyi emlékek előkerülésében reménykednek.

Mint a kutató elmondta, az egyiptomi belpolitikai helyzet egyáltalán nem befolyásolja munkájukat, nyugodt körülmények között tudnak dolgozni.
(FOTÓ)

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×