eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb kormánytámogatás a MaSat-2 első ütemének fejlesztésére

A kormány újabb 6,4 millió forint egyszeri átcsoportosításáról döntött a MaSat-2 műhold fejlesztési fázis első ütemének támogatására a keddi Magyar Közlöny szerint; februárban ugyanekkora összeg átutalásáról intézkedtek.

Az újabb támogatásról szóló kormányhatározat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet, fejezeti kezelésű előirányzatok cím, infokommunikációs ágazati programok és kormányzati informatikai rendszerek alcím, Digitális megújulás és kapcsolódó feladatok jogcímcsoport terhére rendeli el az átcsoportosítást.

Az első magyar műholdat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) két villamoskari tanszéke, valamint űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával született Masat-1-et 2012. február 13-án lőtték fel az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétája fedélzetén, nyolc másik műholddal tavaly február 13-án a kourou-i (Francia Guayana) űrközpontból, Dél-Amerikából.

Az első, teljes egészében hazánkban készült űreszköz egy év alatt ötezerszer kerülte meg a Földet, több mint ötmillió adatcsomagot küldött a világűrből, és több mint 150 felvételt készített, amelyekből néhányat be is mutattak. A MaSat-1 sikereire alapozva kezdődött meg a Műegyetem és az ipari partnerek együttműködésében a folytatási alternatívák felvázolása. Korábbi hírek szerint a fejlesztők egy, a MaSat-1-nél két-háromszor nagyobb műholdat szándékoznak az űrbe juttatni.

A Masat-1 alkotóközössége 2012-ben elnyerte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által adományozott Millennium-díjat, a főváros Pro Urbe díját. A Magyar Posta emlékbélyeget, a Magyar Nemzeti Bank pedig emlékérmet bocsátott ki a fejlesztés elismeréseként. 2012. február 16-án megkapta az MO-72 nevet és besorolást, azaz a MaSat-1 a 72. üzembe lépett műhold a rádióamatőr műholdak között a világon.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×