Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Különleges katonai dokumentumok titkosságát oldották fel Moszkvában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az orosz védelmi minisztérium feloldotta az 1941. november 7-i moszkvai katonai parádéval kapcsolatos dokumentumok titkosságát - közölte csütörtökön a Rosszija 24 állami hírtelevízió.

A tárca honlapján a történelmi esemény 72. évfordulóján a Vörös téren ismét megrendezett díszszemléhez időzítve megjelent több korabeli hivatalos irat, amelyet korábban csak a szakemberek szűk köre számára volt hozzáférhető. A most nyilvánosságra hozott dokumentumokat a védelmi minisztérium központi archívumában őrzik.

Először látott napvilágot például a német csapatok által bekerített Moszkvában megtartott katonai felvonulás szervezőinek a neve. A hadtörténészi kutatásokból számos érdekes, eddig kevéssé ismert tény is kiderül. Az orosz védelmi minisztérium oldalát felkeresők megtudhatják, hogy Sztálin 1941. október 28-án vetette fel a katonai díszszemle megtartásának ötletét. A kutatások szerint ez annyira meglepte a bolsevik forradalom 24. évfordulójára tervezett megemlékezésekről szóló tanácskozás résztvevőit, hogy sokáig senki nem reagált rá.

Míg a német hadsereg által bekerített Moszkvában 1941. november 7-én mindössze 15 percig tartott a díszszemle, a történelmi visszaemlékezéssé vált látványos felvonulás ezúttal egy órát vett igénybe. A 72 évvel ezelőtti eseményeket korhű egyenruhákban katonai hagyományőrző klubok tagjai elevenítették fel. Fellépésüket kadétok, hazafias ifjúsági szervezetek menete követte, majd a szárazföldi csapatok, a légierő és a haditengerészet katonáinak díszmenete zárta. Az 1941. november 7. díszszemle évfordulóján a II. világháborúban használt szovjet fegyverek: katyusák és T-34-es tankok, valamint korabeli katonai gépjárművek is elhaladtak a nézőközönség előtt. A díszszemlére mintegy ezer háborús veteránt hívtak meg, s köztük ott volt a 72 évvel ezelőtti parádé 28 résztvevője is.

Az orosz fővárosban 57-en élnek még Moszkva akkori védői közül. A katonák egyenesen a Vörös térről vonultak a főváros védelmére, hiszen a frontvonal akkor mindössze 13 kilométerre húzódott a fővárostól. A szovjet Vörös Hadsereg ott aratta első jelentős győzelmét a német csapatok ellen.

Moszkvában 1918-tól 1991-ig minden november 7-én, az 1917. októberi bolsevik forradalom évfordulóján nagyszabású katonai díszszemlét tartottak. A háború idején, 1942 és 1944 között, majd 1991 és 1994 között szüneteltek a parádék a Vörös téren. 1996-től felújították a Vörös téri katonai díszszemlék hagyományát, de haditechnika nem szerepelt ezeken a parádékon. 2008-től tartanak újra ilyen felvonulásokat minden május 9-én, a náci Németország fölött aratott győzelem napján a moszkvai Vörös téren.