eur:
395.13
usd:
371.2
bux:
65167
2024. április 19. péntek Emma

Diszlexiaszűrés szoftverrel

Egyre több Magyarországon a diszlexiás gyerek. A tanulási zavar szűrésére az egyik magyar cég számítógépes szoftvert fejlesztett ki, amely hamarosan minden iskola számára elérhető lesz.

A magyar gyerekek 3-4 százaléka nehezen, 8-10 százaléka könnyen kezelhető diszlexiában szenved, mondta Gyarmati Éva pszichológus. Ez a tanulási zavar lassú olvasást eredményez. Tünetei a betűtévesztés, betűkihagyás, gyenge szövegértés, rossz helyesírás, időnként olvashatatlan külalak. Hosszú távon szorongáshoz, állandósuló depresszióhoz vezethet, ezért is fontos a megelőzés.

"A szűrés most már lényegében minden óvodában megtörténik, és az iskolákban is egyre több tanító tudja, hogy erre oda kell figyelni. Bár most is vannak olyan esetek, hogy csak tizenéves korban derül ki, elsősorban akkor, ha a gyerek nagyon okos, mert ezt a kis problémát könnyű kompenzálni, és nem veszik észre, hogy a gyerek egyszerűen megjegyzi, amit meg kell tanulni az iskolában. Nem olvassa, hanem memóriából dolgozik." - jelezte Gyarmati Éva.

A szűrésre egy magyar cég speciális szoftvert fejlesztett ki, ami már tesztelés alatt van, és november végétől már mindenhol elérhető lesz. Ezt Tóth Dénes a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézetének munkatársa mondta. A számítógép elektronikusan adja a feladatokat, rögzíti és ki is értékeli a válaszokat.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×