Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vizi: az erkölcs nem tartott lépést a tudomány fejlődésével

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vízi E. Szilveszter szerint a tudománynak nagyon vigyáznia kell arra, hogy mikor lép át azon a határon, amelyen nem lehetne. A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: ezért is ért egyet azzal, hogy az erkölcsöt vagy a hittant már az iskolában tanítsák.

Nagyon közel került az agykutatás az etikai határhoz - fogalmazott az Arénában Vizi E. Szilveszter professzor, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.

"Az ember belső világát jogtalanul fel tudom tárni, meg tudom ismerni, ezek után felvetődik a kérdés: jogunk van minderre?" - vetette fel az agykutató. Vagy - folytatta - ma, amikor a világ végtelen tárolókapacitásokkal rendelkezik, s nem csak rögzíteni, tárolni képes, hanem akár kis is tudja válogatni az információkat - vajon ehhez jogunk van? Mit ért el az orvostudomány, amikor már képesek vagyunk arra, hogy embert hozzunk létre férfi részvétele nélkül? - sorolta a példákat.

Ez mind etikai, emberi határokat dönget - mutatott rá Vizi E. Szilveszter.

Kifejtette, hogy miközben a technika exponenciálisan, azaz rohamosan, ugrásszerűen fejlődött, az erkölcs csak lineárisan haladt, vagyis az erkölcs nem fejlődött eléggé, az olló jelentősen szétnyílt. "Ez eredményezte, hogy Sztálinok és Hitlerek lehettek a világban" - mondta.

A professzor jelezte: ezért is ért egyet azzal, hogy az erkölcsöt vagy a hittant már az iskolában tanítsák.

A tudománynak pedig nagyon vigyáznia kell arra, hogy mikor lép át azon a határon, amelyen nem lehetne - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

Az Aréna teljes műsorát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor