eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

"Vakon" szállt le szerdán a Nemzetközi Űrállomás legénysége

Elromlott az adatátviteli berendezés, így a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) hazatérő legénység gyakorlatilag "vakon" szállt le szerdán a kazahsztáni sztyeppén - árulta el Pavel Vinogradov űrhajós a Csillagvárosban pénteken tartott tájékoztatón.

"Voltak nehézségek. Az űrállomásról való leválás után valamiért eltűnt minden adat, amelyeket nekünk ellenőrizni kellett volna. Gyakorlatilag az érzékeinkre hagyatkozva repültünk" - mondta el a legénység parancsnoka a Moszkva környéki űrközpontban.

Vinogradov közlése szerint a Szojuz TMA-08M típusú űrhajó leszálló egységében meghibásodott műszer okozta az alapvető problémát a Föld körüli pályáról visszatéréskor. Az űrhajósok nem tudták, hol is tartanak az ereszkedés közben, így a mentőalakulatoktól kapott tájékoztatásra kellett hagyatkozniuk. "Mondták, hogy 300 méteren vagyunk, majd még 100 méter. Olyan nyolc másodpercig tudtam elszámolni, amikor a leszálló egység nagyon puhán letett bennünket a földre" - részletezte Pavel Vinogradov aki harmadik alkalommal járt az űrben. Az orosz asztronauta dicsérte a fékező ernyők működését és a mentőalakulatok munkáját is, akik 7,5 ezer méteres magasságtól kísérték figyelemmel a leszálló egységet.

Szergej Krikaljov, a csillagvárosi űrhajós kiképző központ parancsnoka hozzátette, hogy a szakemberek tisztázni fogják a Szojuz űrhajó leszálló egységében kialakult "szokatlan jelenségeket".

Alekszandr Miszurkin, a legénység másik orosz tagja csak annyit jegyzett meg: reméli, hogy az orosz űrhajók új nemzedékében kicsivel több helyet alakítanak majd ki a legénységnek. "Amíg ereszkedtünk lefelé, az jutott eszembe, hogy a mi konstruktőreink nagyon tehetséges emberek. Az embert úgy becsomagolni nem is lehetne jobban, mint ebbe a leszálló kabinba" - jegyezte meg némi humorral.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió szerdai adásában is láthatták a nézők, hogy Miszurkin tudott a legkésőbb kiszállni az orosz Szojuz űrhajó leszálló egységéből. A szakemberek ezt akkor azzal magyarázták, hogy ő ült a legbelül a szűk kabinban. Az orosz űrhajós arról is beszélt a tájékoztatón, hogy a leszállást követően több kísérletben vettek részt társaival. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy képesek-e egy ilyen, 5 és fél hónapos űrutazás után kézi vezérléssel lehozni az űrhajót és képesek-e azonnal járni rögtön a leszállás után. Azt mondta:"nehéz, de teljesíthető volt a feladat".

A Nemzetközi Űrállomásról szerdán visszatért egység tagja volt Chris Cassidy, a NASA űrhajósa is. A legénység március 28-án indult az űrbe, elsőként az úgynevezett rövidített pályán, így mindössze hat óra alatt tette meg az utat az ISS-re.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×