eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb halált a világon

A szív- és érrendszeri betegségek jelentik a halálozások legfőbb okát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint: 2011-ben 17 millió ember halt meg kardiovaszkuláris betegségben.

A 17 millióból 7 millió a szív, míg 6,2 millió az agy vérellátási zavarai miatt halt meg.

A WHO által hétfőn közzétett jelentés szerint a nem fertőző betegségek összességében a 2011-ben bekövetkezett halálesetek kétharmadáért tehetők felelőssé a világon. Egy évtizeddel korábban ez az arány 60 százalék volt. A szív- és érrendszeri betegségek után a rák, a cukorbetegség és a krónikus tüdőbetegségek okozták a legtöbb halált.

A nem fertőző betegségek miatti halálesetek 80 százalékát - a 36 millióból 26 milliót - a fejlődő országokban jegyezték fel. Mindazonáltal a fejlett országokban is ezek a betegségek okozzák a legtöbb halált, az esetek 87 százalékát. A közepesen fejlett országokban 81 százalék, a közepesen vagy kevéssé tehetős országokban 56 százalék, a szegény országokban 36 százalék ez az arány.

A nem fertőző betegségek elsődleges okozója továbbra is a dohányzás, becslések szerint minden tízedik felnőtt a dohányzással összefüggő betegségben hal meg a világon.

Megfigyelések szerint egyre aggasztóbb mértéket öltenek a krónikus betegségek a halálozási okok között. 2011-ben a tüdőrák és a légúti szervek rákja 1,5 millió emberrel végzett, ami az összes haláleset 2,7 százaléka. 2000-ben még 1,2 millió és 2,2 százalék volt ez a szám.

Hasonló a helyzet a cukorbetegséggel: 2011-ben 1,4 millió ember halt meg diabétesz miatt (2,6 százalék), míg 2000-ben 1 millió (1,9 százalék).

Összességében - a fertőző és a nem fertőző betegségeket együttvéve - elmondható, hogy az elmúlt évtizedben a szív és az agy vérellátási zavarai, a légúti fertőzések, a tüdőbetegségek, a vérzéses hasmenés és a HIV/AIDS vezették a halálokok listáját.

Nincs már az első tízben a tbc, amely még így is évente több mint egymillió emberrel végzett 2011-ben. "Toplistás" viszont a közlekedés: naponta 3500-an halnak meg balesetben.

A világon 54,5 millióan halnak meg évente. Minden nyolcadik ötéves vagy annál fiatalabb, és 74 százalékuk afrikai.

A WHO szerint a várható élethossz globális átlaga 70 év.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×